Skip to main content

Μαρτυρία Ευφροσύνης Κιτρίδου: Όταν ήρθαν οι Ρώσοι χαρήκαμε, δεν ξέραμε πως αυτό σήμαινε την καταστροφή μας

Τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Τραπεζούντα, Απρ. 1916 (πηγή: Internet Archive Book Images / commons.wikimedia.org)

Όταν τέθηκε το δίλημμα να μείνουν στον Πόντο ή να φύγουν, αποφάσισαν...

Η Ευφροσύνη Κιτρίδου γεννήθηκε στον οικισμό Κερασέα, κτισμένο σε παραθαλάσσια πλαγιά, 6 χλμ. νοτιοανατολικά της Τραπεζούντας. Στον οικισμό κατοικούσαν περίπου 80 οικογένειες Ελλήνων και ελάχιστες τουρκικές.

Οι Έλληνες κάτοικοι προέρχονταν από τις περιοχές της Κρώμνης και της Σάντας και μιλούσαν ποντιακά. Συντηρούσαν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και δημοτικό σχολείο.

Η οικονομία του οικισμού βασιζόταν στη γεωργία, κυρίως στην παραγωγή φουντουκιών και καλαμποκιού, τα οποία οι κάτοικοι διέθεταν στην αγορά της Τραπεζούντας. Για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, πολλοί κάτοικοι έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς για τη Ρωσία. Επέστρεψαν το 1920, βρήκαν τον οικισμό τους ερειπωμένο και ξαναγύρισαν στη Ρωσία, πριν έρθουν οριστικά στην Ελλάδα.

Η μαρτυρία της Ευφροσύνης Κιτρίδου περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr