Skip to main content

ΕΛ.ΑΣ: Καμία αναφορά του ονόματος του Μ. Χρυσοχοΐδη σε καταγγελλόμενη υπόθεση εμπορίας ανθρώπων

«Δεν υπάρχει αναφορά του ονόματος του υπουργού, ούτε ολιγωρία»

Ρεπορτάζ που αναφέρονται σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με τα οποία άνδρας εξέδιδε γυναίκες για χρήματα και τις εκβίαζε χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για αναφορά του ονόματος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων, που έχει καταγγείλει 27χρονη από πέρυσι τον Αύγουστο, ούτε υπάρχει ολιγωρία στην διερεύνηση της υπόθεσης, αναφέρεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση.

«Σε κανένα στάδιο της μέχρι τώρα έρευνας, είτε κατά την προανακριτική διαδικασία, είτε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Κάθε σχετικός ισχυρισμός που διακινείται στον δημόσιο λόγο στερείται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης στα επίσημα στοιχεία της δικογραφίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Περαιτέρω, όσον αφορά στις αναφορές περί ολιγωρίας, σημειώνεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, από την πρώτη στιγμή της αναφοράς της υπόθεσης, ενήργησε άμεσα τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και δικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα χρονικά πλαίσια που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τις οδηγίες της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, στην οποία υπεβλήθη άμεσα το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε», σημειώνεται επίσης.

Η υπόθεση

Όσον αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, από αρμόδιες αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι τον Αύγουστο του 2024, μια 27χρονη κοπέλα, ζήτησε βοήθεια από αστυνομικό στο δρόμο, καταγγέλλοντας ότι ήταν θύμα μαστροπείας από συγκεκριμένο άνδρα τον οποίο κατονόμασε, ο οποίος εκμεταλλευόταν και άλλες κοπέλες και μάλιστα γύριζε ταινίες πορνό.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία από την Δίωξη Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τελικά, μήνες αργότερα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της κοπέλας, κάτι που έγινε και βρίσκεται ακόμα σε ψυχιατρική κλινική, καθώς επίσης να προτείνει μάρτυρες για την υπόθεσή της και να κληθεί για κατάθεση ο άνδρας τον οποίο κατηγορεί για μαστροπεία.

Ο συγκεκριμένος άνδρας έχει αναζητηθεί και κληθεί για κατάθεση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο φερόμενος ως δράστης απειλούσε την κοπέλα λέγοντας ότι ήταν γνωστός του ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάτι όμως που τονίζεται από την Αστυνομία, ότι δεν προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Στην ανακοίνωση της για τα σχετικά δημοσιεύματα η ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει αναλυτικά:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν καταγγελλόμενη υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Σε κανένα στάδιο της μέχρι τώρα έρευνας, είτε κατά την προανακριτική διαδικασία, είτε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Κάθε σχετικός ισχυρισμός που διακινείται στον δημόσιο λόγο στερείται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης στα επίσημα στοιχεία της δικογραφίας.

Περαιτέρω, όσον αφορά στις αναφορές περί ολιγωρίας, σημειώνεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, από την πρώτη στιγμή της αναφοράς της υπόθεσης, ενήργησε άμεσα τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και δικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα χρονικά πλαίσια που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τις οδηγίες της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, στην οποία υπεβλήθη άμεσα το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε.

Η προστασία των θυμάτων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κάθε καταγγελία που περιλαμβάνει στοιχεία αξιόποινης πράξης εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία, ιδίως όταν αφορά ζητήματα τόσο σοβαρά όσο η εμπορία ανθρώπων.

Υπογραμμίζεται ότι, η δημόσια διακίνηση ατεκμηρίωτων πληροφοριών όχι μόνο δεν συνεισφέρει στη διαλεύκανση των υποθέσεων, αλλά αντίθετα δύναται να πλήξει την αξιοπιστία των Θεσμών και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική κατάσταση θυμάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στο έργο της, υπηρετώντας το καθήκον της με επαγγελματισμό, αμεροληψία και πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».