Skip to main content

«Αιτία πολέμου»: Στα χαρακώματα η ΑΔΕΔΥ με αιχμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Ο πρωθυπουργός, αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησής του, επιστρατεύει για άλλη μια φορά, τον κοινωνικό αυτοματισμό» τονίζει σε ανακοίνωσή της

Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ότι η Ν.Δ. θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. 

«Μετά τη γνωστή δημοσκόπηση κυριακάτικης εφημερίδας, σχετικά με τη μονιμότητα στο Δημόσιο, όλως τυχαίως ακολούθησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε πως το κόμμα του θα προτείνει κατά τη συνταγματική αναθεώρηση την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που διπλασίασαν στα χρόνια διακυβέρνησής τους τους μετακλητούς υπαλλήλους (από 1.700 έγιναν 3.350) μας λέει ότι θα καταργήσει την εμβληματική συνταγματική μεταρρύθμιση που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 ακριβώς για να μη διορίζονται κομματικοί φίλοι και μετακλητοί στο Δημόσιο, αλλά και για να έχουμε ‘μιαν αφατρίαστον και ακομμάτιστον δημόσιαν διοίκησην’, όπως χαρακτηριστικά είπε στην αγόρευσή του στη Βουλή το 1911» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

«Θέλει να μας επαναφέρει στις προ του 1911 καταστάσεις, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση απέλυε τους δημοσίους υπαλλήλους της προηγούμενης»

Κατηγορεί ακόμη τον κ. Μητσοτάκη ότι «θέλει να μας επαναφέρει στις προ του 1911 καταστάσεις, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση απέλυε τους δημοσίους υπαλλήλους της προηγούμενης και προσλάμβανε τους δικούς της. Επιθυμεί, μάλλον, να γενικεύσει το καθεστώς των μετακλητών στο Δημόσιο».

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει επίσης το χρονικό σημείο κατά το οποίο γίνεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού: «Γίνεται 10 μέρες πριν τη διεξαγωγή της πρότυπης δίκης για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αίτημα το οποίο στηρίζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αφού κανείς λογικός άνθρωπος δεν κατανοεί γιατί τα δώρα δίνονται (και καλώς) στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο Δημόσιο, 7 χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια» αναφέρει συγκεκριμένα.

«Ο πρωθυπουργός επιστρατεύει για άλλη μια φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό»

Όπως υποστηρίζει, «ο πρωθυπουργός, αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησής του, επιστρατεύει για άλλη μια φορά, τον κοινωνικό αυτοματισμό. Στριμωγμένος από τις βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες της κυβέρνησής του για το Έγκλημα των Τεμπών, αδιάφορος για την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων, προκλητικός απέναντι στα αιτήματα  για αυξήσεις μισθών, ο πρωθυπουργός της χώρας με τους φτωχότερους Δημοσίους Υπαλλήλους στη Ευρώπη(σύμφωνα με τη Eurostat) επιχειρεί να ανοίξει ζήτημα ‘κατάργησης της μονιμότητας’ και απολύσεων στο Δημόσιο».

«Αλήθεια, τι εξυπηρετεί η επιστροφή στην αλήστου μνήμης εποχή, που ο νυν πρωθυπουργός, τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οδηγούσε σε διαθεσιμότητες-απολύσεις  χιλιάδες εργαζομένους και εργαζόμενες; Ειδικά όταν η κυβέρνηση, αρνείται πεισματικά να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, ανεχόμενη, αν όχι ενισχύοντας τις ρουσφετολογικές πρακτικές» συνεχίζει.

Υπενθυμίζει δε ότι, η με Συνταγματική πρόβλεψη (θεμελιωμένη εδώ και 114 χρόνια) μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, αποσκοπεί στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την ανεξαρτησία των εργαζομένων, από περισπασμούς και καταναγκασμούς που μπορεί να προέλθουν από τη πολιτική εξουσία. «Η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, αποτελεί κανονικότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τουλάχιστον σε αυτές με δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρό Κράτος Δικαίου» αναφέρει και καταλήγει: «Είναι προφανές, πως οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει τη χώρα στην εποχή του Δηλιγιάννη και της Πλατείας Κλαυθμώνος, αποτελεί «αιτία πολέμου» και τα επίχειρα όσων  το τολμήσουν  θα είναι βαριά».