Εννέα ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει απλούστερη για τα κράτη – μέλη την απέλαση μεταναστών που διαπράττουν εγκλήματα.
Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Δανίας, που ηγούνται της πρωτοβουλίας, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να εμποδίζει τις απελάσεις και θέλουν την αναθεώρησή της όσον αφορά τη μετανάστευση.
Τη σχετική επιστολή υπογράφουν οι εξής χώρες: Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.
Η επιστολή συντάχθηκε πριν από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, και της Δανής ομολόγου της, Μέτε Φρέντερικσεν.
Οι χώρες που την υπογράφουν καλούν την ΕΕ να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα δικαστήρια ερμηνεύουν τη σύμβαση, ζητώντας μεγαλύτερη ελευθερία στις αποφάσεις σχετικά με τις απελάσεις μεταναστών που διαπράττουν εγκλήματα. Ζητούν επίσης να μπορούν να παρακολουθούν όσους δεν μπορούν να απελαθούν και να αντιμετωπιστεί η μετανάστευση από εχθρικά κράτη. Η Λιθουανία, για παράδειγμα, υπέβαλε αγωγή κατά της Λευκορωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την διευκόλυνση των παράνομων συνοριακών διελεύσεων με στόχο την πρόκληση εντάσεων στην ΕΕ.
Η Ιταλία και η Δανία θέλουν να «ανοίξουν μια πολιτική συζήτηση σχετικά με ορισμένες ευρωπαϊκές συμβάσεις από τις οποίες δεσμευόμαστε και σχετικά με την ικανότητα αυτών των συμβάσεων, λίγες δεκαετίες μετά τη σύνταξή τους, να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, ξεκινώντας ακριβώς από το ζήτημα του φαινομένου της μετανάστευσης», δήλωσε η Μελόνι το βράδυ της Πέμπτης.