Skip to main content

Τα δύο ψέματα του Τραμπ, για την «γενοκτονία» των λευκών στη Νότια Αφρική

REUTERS/Kevin Lamarque

Γαλλικό Πρακτορείο και Reuters κατέγραψαν τα λάθη και τις διαστρεβλώσεις στο μονταρισμένο βίντεο και τα άρθρα που του έδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Νοτιοαφρικανο πρόεδρπ

Αν και ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα, προσπάθησε χθες, ανεπιτυχώς, να αντικρούσει τους χθεσινούς ισχυρισμούς Τραμπ για «γενοκτονία» των Αφρικάνερ, καθώς διακοπτόταν συνεχώς, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters κατέγραψαν τα λάθη και τις διαστρεβλώσεις στο μονταρισμένο βίντεο και τα άρθρα που του έδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους.

Σε ένα απόσπασμα του βίντεο εμφανίζονται οχήματα σταματημένα κατά μήκος ενός δρόμου, γεμάτου με λευκούς σταυρούς καρφωμένους στο έδαφος που, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι «σημεία ταφής» «χιλιάδων λευκών αγροτών».

Από διαδήλωση το 2020

«Είδατε όλους αυτούς τους τάφους», είπε ο Τραμπ. «Είναι συγγενείς που πηγαίνουν, φαντάζομαι, μια Κυριακή πρωί για να προσευχηθούν μπροστά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν», συνέχισε.

Στην πραγματικότητα, το βίντεο είναι από μια διαδήλωση το 2020 κοντά στο Νιούκαστλ στην ανατολική Νότια Αφρική μετά τη δολοφονία ενός ζευγαριού αγροτών, σύμφωνα με βίντεο και δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης εκείνης της εποχής. Οι δολοφόνοι του ζευγαριού καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Συμβολικοί, οι ξύλινοι σταυροί

Οι σταυροί στο βίντεο δεν είναι σημάδια πραγματικών ταφών. Ένας διοργανωτής δήλωσε τότε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Νότιας Αφρικής, SABC, ότι οι ξύλινοι σταυροί είχαν στηθεί συμβολικά για αγρότες που είχαν σκοτωθεί στο πέρασμα των τελευταίων ετών.

Σε μια άλλη σκηνή του μονταρισμένου βίντεο, εμφανίζεται ένας πολιτικός που φωνάζει: «Είμαστε Νοτιοαφρικανοί, καταλαμβάνουμε γη».

«Οι άνθρωποι που είδατε σε αυτό το βίντεο είναι στην εξουσία», είπε ο Τραμπ. Στην πραγματικότητα, ο πολιτικός στο στιγμιότυπο αυτό είναι ο Τζούλιους Μαλέμα, ηγέτης των μαρξιστών Μαχητών για την Οικονομική Ελευθερία (EFF). Το κόμμα του απέσπασε 9,5% των ψήφων στις περσινές εκλογές και δεν συμμετέχει στον κυβερνόντα συνασπισμό. Δεν συμμετείχε ούτε στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ντυμένος με τη συνηθισμένη κόκκινη στολή του, ο Μαλέμα, γνωστός για τη φιλορωσική του στάση, τραγουδά στο βίντεο το τραγούδι «Kill the Boer». Το τραγούδι αυτό χρονολογείται από την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ, όταν οι Αφρικάνερ ήλεγχαν τη χώρα.

Το τραγούδι βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης στη Νότια Αφρική και η απαγόρευσή του είχε ζητηθεί από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Νότιας Αφρικής, τη Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία κυβερνά από το 2024 σε συνασπισμό με το ANC, το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα.

Το 2010, δικαστήριο απαγόρευσε το τραγούδι χαρακτηρίζοντάς το ρητορική μίσους, ωστόσο έπειτα άλλοι δικαστές έκριναν ότι το τραγούδι είναι ένα ιστορικό σύνθημα απελευθέρωσης και όχι κυριολεκτική υποκίνηση βίας. Το 2024, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε αυτήν την απόφαση.

Την υπόθεση είχε οδηγήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο η οργάνωση AfriForum, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εκπροσωπεί τη λευκή μειονότητα της χώρας.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ραμαφόσα, το EFF δήλωσε ότι αυτό είναι «ένα τραγούδι που εκφράζει την επιθυμία να καταστραφεί το σύστημα ελέγχου της μειονότητας των λευκών επί των πόρων της Νότιας Αφρικής».

«Δεν γνωρίζαμε ότι θα αποτελούσαμε μέρος αυτών των θεατρινισμών στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η ύπαρξη μιας γενοκτονίας των λευκών που προφανώς δεν συμβαίνει στη Νότια Αφρική», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του EFF, Σίναβο Θάμπο.

Το πάκο με τα άρθρα

Μετά το μονταρισμένο βίντεο που έδειξε χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σήκωσε ένα πάκο με άρθρα, που αναφέρονταν σύμφωνα με τον ίδιο σε δολοφονίες αγροτών.

Ένα από αυτά προέρχεται από τον ιστότοπο “American Thinker”, ένα ιστολόγιο με μικρή επισκεψιμότητα, που αναπαράγει μια εικόνα ανθρώπων που φορούν στολές του Ερυθρού Σταυρού που κουβαλούν σάκους για πτώματα.

«Όλα αυτά είναι λευκοί αγρότες που θάβονται», είπε ο Τραμπ.

Η εικόνα είναι στην πραγματικότητα στιγμιότυπο οθόνης από ένα βίντεο του YouTube του Φεβρουαρίου που κινηματογραφήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) στην πόλη Γκόμα, σύμφωνα με τη λεζάντα του βίντεο. Το βίντεο δείχνει τα λείψανα γυναικών θυμάτων φρικαλεοτήτων στο πλαίσιο του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της ΛΔΚ και δημοσιεύτηκε από το μέσο ενημέρωσης WION, το οποίο χρησιμοποίησε εικόνες από το πρακτορείο Reuters.

«Αυτοί οι άνθρωποι σκοτώνονται σε μεγάλους αριθμούς», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για το αεροσκάφος Boeing που του δώρισε το Κατάρ: «Αυτό είχε να πει αυτός ο ηλίθιος αφού είδε κάτι όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί».

72 δολοφονίες την ημέρα

Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο, με μέσο όρο 72 την ημέρα, σε μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα περισσότερα θύματα είναι μαύροι.

Οι δολοφονίες λευκών αγροτών αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των ανθρωποκτονιών. Η AfriForum η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να τονίσει το φαινόμενο, κατέγραψε 49 δολοφονίες λευκών αγροτών το 2023. Αυτός ο αριθμός συγκρίνεται με τις 27.621 ανθρωποκτονίες που καταγράφηκαν μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαρτίου 2024 στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.

Όσο για τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας, αυτή είναι μια θεωρία συνωμοσίας που διαδίδεται από ορισμένες περιθωριακές ομάδες λευκών Νοτιοαφρικανών από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994. Κυκλοφορεί σε παγκόσμια ακροδεξιά chat rooms για τουλάχιστον μια δεκαετία, με την ένθερμη υποστήριξη του συμμάχου του Τραμπ, Ίλον Μασκ, που έχει γεννηθεί στη Νότια Αφρική.

 Πηγή: ΑΜΠΕ