Πυκνώνουν σε αριθμό και εντείνονται στον τόνο, οι δηλώσεις καταδίκης της ισραηλινής κυβέρνησης για την επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Τελευταία, χρονικά, στη μακρά σειρά των επικριτικών τοποθετήσεων, η δήλωση της Βρετανίδας Υπ. Ανάπτυξης, Τζένι Τσάπμαν, που μιλώντας στο BBC εγκάλεσε το Ισραήλ ότι «χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο» στη Γάζα.
Η Βρετανίδα υπουργός κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «παρακρατεί τρόφιμα προκειμένου να αναγκάσει τους ανθρώπους να φύγουν από κει».
«Αυτό δεν είναι κάτι που το Ηνωμένο Βασίλειο ή οποιοσδήποτε από τους εταίρους μας μπορεί να ανεχθεί και να επιτρέψει να συμβεί», είπε προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ένα πολύ σαφές μήνυμα για το Ισραήλ: «μην το κάνετε αυτό».
«Το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Έχει κάθε δικαίωμα να πάρει πίσω τους ομήρους του. Έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει σε ό,τι συνέβη -και αυτό ήταν αποτρόπαιο- στις 7 Οκτωβρίου».
«Ήμασταν σαφείς ως προς αυτό από την αρχή, υποστηρίξαμε το Ισραήλ. Αλλά αυτό είναι υπερβολικό. Αυτό βλάπτει και τους ομήρους. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να επιστρέψουν ζωντανοί και οι όμηροι», είπε.
O OHE, σε δηλώσεις εκπροσώπου του, και το απόγευμα της Τετάρης, γνωστοποίησε ότι ουδεμία ανθρωπιστική βοήθεια έχει εισέλθει στη Γάζα καθώς το Ισραή επιτρέπει στον Οργανισμό τη διέλευση αυτής μέσω μη ασφαλών οδών.
Τρόφιμα σε αποθήκες
Νωρίτερα η αρμόδια υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (Unrwa), δημοσίευσε βίντεο που εμαφνίζει μεγάλη ποσότητα βοήθειας να λιμνάζει σε αποθήκη έξω από το Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, σε απόσταση μόλις τριών ωρών, οδικώς από τη Γάζα.
«Τρόφιμα για 200.000 ανθρώπους, φάρμακα για 1,6 εκατομμύρια, κουβέρτες, σετ υγιεινής και σχολικά είδη περιμένουν», αναφέρει και προσθέτει: «Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται τα πάντα. Πρέπει να εισέλθουν προμήθειες. Τώρα».
Just a three-hour drive from #Gaza, food for 200,000 people, medicine for 1.6 million, blankets, hygiene kits and school supplies sit waiting.
Meanwhile, people in Gaza are in need of everything.
Supplies need to enter. Now. pic.twitter.com/8W5N60n0yn
— UNRWA (@UNRWA) May 21, 2025
Πυρά κατά διπλωματών
Το Ισραήλ έρχεται αντιμέτωπο με διεθνή κριτική και για το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά που έριξαν σήμερα Ισραηλινοί στρατιώτες κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν, στην Δυτική Όχθη.
Ιταλία και Γαλλία κλήτευσαν τους Ισραηλινούς πρεσβευτές σε Ρώμη και Παρίσι για να δώσουν εξηγήσεις.
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι κάλεσε για να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό τον επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη.
Επιπρόσθετα, η Αίγυπτος καταδίκασε «κατηγορηματικά» τα ισραηλινά πυρά εναντίον της διεθνούς αντιπροσωπείας διπλωματών «που επισκέπτονταν την Τζενίν κατόπιν πρόσκλησης του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ρίξει αμέσως φως στις περιστάσεις (του συμβάντος) και να σεβαστεί το απαραβίαστο των διπλωματικών αποστολών. Αυτό θα δηλώσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ στον Ισραηλινό ομόλογό του», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για το συμβάν.
«Σοκαρισμένος και άναυδος»
«Είμαι σοκαρισμένος και άναυδος από τις αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σήμερα (Τετάρτη) κοντά σε μια ομάδα διπλωματών που επισκέπτονταν την Τζενίν, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρλανδών διπλωματών με έδρα τη Ραμάλα. (…) Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Χάρις.
Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι «απαράδεκτη», αντέδρασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας. «Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους», τόνισε η Κάλας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Μαξίμ Πρεβό απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ για το συμβάν, λέγοντας ότι τα προειδοποιητικά πυρά στόχευσαν «περίπου 20 διπλωμάτες», συμπεριλαμβανομένου ενός Βέλγου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, στην επίσκεψη συμμετείχαν διπλωμάτες από την Κίνα, την Τουρκία, τον Καναδά την Ιαπωνία και το Μεξικό, καθώς και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας.