Skip to main content

ΕΕ: Πώς θα μπει το μπλόκο στη χρήση των social media από παιδιά – Η ελληνική πρόταση

Η Ελλάδα ζητάει να προσαρμόσουν οι πλατφόρμες τον κώδικά τους στην πληροφορία σχετικά με την ηλικία του χρήστη που πλέον είναι διαθέσιμη μέσω Kids Wallet

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας που επιχειρεί να περιορίσει την έκθεση των παιδιών στα social media στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα το Politico, η πρόταση που κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, στην οποία πρωτοστατεί η Ελλάδα έχοντας ήδη την υποστήριξη των ψηφιακών πρωτοπόρων χωρών, της Γαλλίας και της Ισπανίας, προβλέπει τη θέσπιση νέων κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μαζικό περιορισμό της χρήσης των social media από τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico, οι χώρες επιθυμούν οι Βρυξέλλες να θεσπίσουν σε ολόκληρη την ΕΕ μια ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης, κάτω από την οποία οι ανήλικοι θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων τους για να συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να έχουν αυτόματα πρόσβαση σε καμία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat.

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ σε συνάντηση στις αρχές Ιουνίου.

Σε δηλώσεις σήμερα στην δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι αυτό που ζητάει η ελληνική πλευρά είναι να αναγκαστούν οι πλατφόρμες να τσεκάρουν την πραγματική ηλικία του παιδιού.

Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η εφαρμογή του Kids Wallet καθώς μία από τις λειτουργίες του είναι να επιβεβαιώνει την ηλικία του παιδιού. Το Kids Wallet ρυθμίζεται στο κινητό του παιδιού με την χρήση των κωδικών του Taxis, το οποίο αντλεί κατευθείαν την πληροφορία για την ηλικία του παιδιού και μπορεί να διαθέσει αυτή την πληροφορία στην πλατφόρμα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η εφαρμογή βάζει κόφτες όχι μόνο ως προς την ηλικία αλλά και ως προς ποιες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει πρόσβαση και πόσες ώρες την ημέρα και ποιες ημέρες.

«Δεν είναι λογικό ένα παιδί να διαβάσει με το κινητό δίπλα του. Δεν είναι λογικό να κοιμάται και να βλέπει βίντεο 2-3 ώρες πριν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου τονίζοντας, ωστόσο, ότι η εφαρμογή δεν παρακολουθεί τις συνομιλίες των παιδιών.

Κληθείς να εξηγήσει ποια η διαφορά του Kids Wallet από τις ήδη διαθέσιμες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε ότι η εφαρμογή μπορεί να μεταβιβάζει την πληροφορία σχετικά με την πραγματική ηλικία του χρήστη στην εκάστοτε πλατφόρμα.

«Αυτό που πρέπει να λειτουργήσει και θέλει ευρωπαϊκή πίεση, γι’ αυτό και βγήκαμε μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία, είναι να προσαρμόσουν οι πλατφόρμες τον κώδικά τους σε αυτή την πληροφορία που πλέον μπορούμε να δώσουμε», τόνισε.