Skip to main content

Χρήστος Μαυρίκης: Ο «κοριός» των 90s επιστρέφει – Από τα ΚΑΦΑΟ στη δωροδοκία του Αρεοπαγίτη

EUROKINISSI

Η υπόθεση είχε μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα του Τύπου τη διετία 1993- 1994

Μνήμες από το ταραγμένο ’89 και τις αρχές της δεκατίας του 1990 ξυπνά η σύλληψη του Χρήστου Μαυρίκη.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που τον Απρίλιο του 1993 είχε καταγγείλει ότι κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου και πολλά ακόμη πολιτικά πρόσωπα.

Ο υπάλληλος του ΟΤΕ, τότε, Χρήστος Μαυρίκης δεν κατήγγειλε απλά τις υποκλοπές, αλλά είχε υποδείξει και στους αστυνομικούς, τον τρόπο με τον οποίο αυτές διενεργούνταν.

Κοριός στα ΚΑΦΑΟ

Σύμφωνα με τις διηγήσεις του ιδίου, όλη η δουλειά γινόταν μέσα από τα «ΚΑΦΑΟ» του ΟΤΕ.

Για όσους δεν ειναι εξοικειωμένοι με την ορολογία της εποχής: Είναι τα κουτιά που βρίσκονται και σήμερα εγκατεστημένα σε περιοχές του αστικού ιστού και ουσιαστικά πρόκειται για ελληνοποίηση του γερμανικού αρκτικόλεξου KV (Κα-Φάου) που σημαίνει (καλωδιοκατανεμητής).

Ενα από αυτά τα ΚΑΦΑΟ λοιπόν, αρκετά κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όχι απλά παγίδευε τις τηλεφωνικές ομιλίες του προέδρου του, αλλά έδινε τη δυνατότητα στον πολιτικό αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να τις ακούει από το σπίτι του, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής. 

Αργότερα, ο Χρήστος Μαυρίκης θα ομολογήσει ότι «παρακολουθούσαμε περισσότερα από 100 τηλέφωνα στελεχών του ΠΑΣΟΚ».

«Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. Τραβάγαμε τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί» είχε πει.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο  Χρήστος Μαυρίκης, υπάλληλος του ΟΤΕ, θα οδηγηθεί τελικά στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει τα πέντε χρόνια.

Η υπόθεση είχε βεβαίως και πολιτικές παρενέργειες: Τον Ιανουάριο του 1994, μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, συστήθηκε προανακριτική με σκοπό την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η παραπομπή δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε η υπόθεση να μην φτάσει εκεί, παρότι ο ίδιος είχε λίγα χρόνια νωρίτερα παραπεμφθεί για την υπόθεση Κοσκωτά στο ανώτατο δικαστικό όργανο.

Ωστόσο το πόρισμα της επιτροπής πρόλαβε να συζητηθεί στη Βουλή στις 16 Ιουνίου του 1994.

Από εκείνη τη συνεδρίαση και σύμφωνα με όσα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπρακατσούλας είχε αναφέρει, «διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούντο» τα εξής τηλέφωνα:

  • του Μιλτιάδη Έβερτ
  • του Γεράσιμου Κουρή και της εφημερίδας Αυριανής
  • του Ανδρέα Παπανδρέου
  • του Γεωργίου Ράλλη
  • Των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
  • Του Αντώνη Λιβάνη
  • του Κυριάκου Γριβέα (αναπληρωτή διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη).

Η σύλληψη στο Πικέρμι

Η εμπλοκή Μαυρίκη με τη Δικαιοσύνη σε αναφορά  με το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν ήταν η μόνη.

Το 2022, συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή κάνναβης, μετά από επεισόδιο σε πρατήριο καυσίμων στο Πικέρμι, όπου φέρεται να απείλησε πολίτη με όπλο. Κατά την έρευνα, βρέθηκαν στην κατοχή του όπλα και ναρκωτικά.