Skip to main content

Η λειψυδρία, τα μειωμένα αποθέματα και τα τιμολόγια του νερού – Ο Π. Βαρελίδης στο Naftemporiki TV

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, μιλάει στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Σε νησιά και στην Αττική εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στην εκπομπή Rush Hour του Naftemporiki TV με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

«Έχουμε απόλυτη εικόνα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ, σήμερα έχουμε 250 εκατ. κυβικά μέτρα νερό λιγότερο σε σύγκριση με πέρσι την ίδια εποχή. Έχουμε μια Τρίτη συνεχόμενη δύσκολη χρονιά. Λάβετε υπόψη ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται περίπου 420 εκατ. κυβικά μέτρα νερό. Τα αποθέματα σήμερα είναι 630-640 εκατ. Δηλαδή αν δεν βρέξει καθόλου, έχουμε νερό για 1,5 χρόνο. Προφανώς θα βρέξει, αλλά εμείς σχεδιάζουμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο» ανέφερε.

Όπως τόνισε, το μεγαλύτερο ζήτημα σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία εντοπίζεται σε νησιά και στην Αττική, ενώ αναφέρθηκε σχετικά στην Κέρκυρα, μιλώντας για κακή διαχείριση του νερού επί δεκαετίες, παρόλο που οι βροχοπτώσεις εκεί είναι συχνές.

«Υπάρχει σχεδιασμός και εισήγηση της ΕΥΔΑΠ που εξετάζεται από πλευράς κυβέρνησης, σχετικά με τα έργα υποδομών και την χρηματοδότηση τους» ανέφερε.

Η τιμολόγηση του νερού

Επισήμανε εξάλλου ότι η συζήτηση για αυξήσεις στην τιμή του νερού είναι πρόωρη, σημειώνοντας ότι ο γενικός κανόνας λέει πως οι αυξήσεις έρχονται με βάση τον τιμάριθμο.

«Ο ανεξάρτητος διαχειριστής αποδέχεται ή δεν αποδέχεται τις προτάσεις του παρόχου», για τις αυξήσεις στην τιμή του νερού, δήλωσε.

«Με βάση τον τιμάριθμο, αυτό που πρέπει κάθε πάροχος να κάνει, είναι να εξασφαλίζει ανάκτηση του κόστους. Επομένως, αν ο τιμάριθμος έχει επηρεάσει το κόστος του, θα πρέπει να υπάρχει μια αναπροσαρμογή γιατί αλλιώς το κόστος επιβαρύνει τον φορολογούμενο συνολικά, ενώ στην περίπτωση αυτή, επιβαρύνεται ο χρήστης που είναι κοινωνικά πιο δίκαιο», τόνισε.