Skip to main content

Adidas: Τι απαντά για το drone show στο Ζάππειο

Φωτ. Facebook/ Aristos Doxiadis

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «το drone show event της Adidas που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αφού ελήφθησαν και τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες»

«Η πτήση των drones έγινε αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, σύμφωνα με τις ληφθείσες άδειες, και καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε από την Adidas για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία για την υπόθεση του σόου με τα drones στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «το drone show event της Adidas που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αφού ελήφθησαν και τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες».

Η ανακοίνωση της Adidas:

«Το drone show event της Adidas που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αφού ελήφθησαν και τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες. Η πτήση των drones έγινε αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, σύμφωνα με τις ληφθείσες άδειες, και καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε από την Adidas για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς».

Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας: Υπήρχε άδεια για τη διοργάνωση drone show στο Ζάππειο Μέγαρο

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Όπως αναφέρει, «η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) ενημερώνει ότι οι αδειοδοτήσεις που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία DRNS Show Experience για τη διοργάνωση drone show στις 15 Μαΐου 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο, για λογαριασμό των Essence Mediacom και Adidas Hellas, στο πλαίσιο διαφημιστικής εκδήλωσης, αφορούν τη λειτουργία και χρήση drones και έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και μετά από μελέτη αξιολόγησης κινδύνου».

«Επισημαίνουμε ότι η εταιρεία έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους ασφαλείας που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το πλαίσιο εποπτείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Η πτήση των drones πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε ελεγχόμενο χώρο, με απαγόρευση πρόσβασης του κοινού και τηρήθηκαν οι καθορισμένες αποστάσεις ασφαλείας, όπως ορίζονται στο εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο».

Παράλληλα, η ΑΠΑ επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το διαθέσιμο φωτοληπτικό υλικό, τόσο από σταθερά όσο και από κινητά μέσα καταγραφής, επιβεβαιώνεται ότι η δραστηριότητα των ΣμηΕΑ περιορίστηκε στην προκαθορισμένη περιοχή πτήσης, η οποία είχε σαφώς οριοθετηθεί πάνω από το Ζάππειο Πάρκο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη άδεια».

Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Η ΑΠΑ παρακολουθεί την εφαρμογή των κανονισμών και διασφαλίζει τη δημόσια προστασία καθώς και την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του εναέριου χώρου. Τυχόν πληροφορίες που αναφέρονται σε μη νόμιμες ή ακατάλληλες διαδικασίες αδειοδότησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι αρμοδιότητες της ΑΠΑ περιορίζονται αποκλειστικά σε θέματα ασφάλειας πτήσεων και χρήσης του εναέριου χώρου. Η ΑΠΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχετικά με τη λήψη ή τη διαχείριση φωτογραφιών ή βίντεο που τυχόν ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης».

Γραπτές εξηγήσεις από τη διοίκηση του Ζαππείου ζητά το υπουργείο Οικονομικών

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, οι οποίοι παραχώρησαν την άδεια στην εν λόγω εταιρία για το drone show στο Ζάππειο.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η «σύμβαση που υπεγράφη και το τίμημα, δυσανάλογο της αξίας και του συμβολισμού του χώρου του Ζαππείου, εδράζονται σε απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και τιμολογιακή πολιτική αμετάβλητη για σχεδόν 20 χρόνια».

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι στον υπό ψήφιση νόμο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα υπάρξουν προβλέψεις και για τη συνολική αλλαγή φιλοσοφίας στην αξιοποίησή τους με στόχο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους.

«Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το νέο εγχείρημα και η οποία θα προκύψει μετά την ψήφιση του νόμου, θα πάρει δραστικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας, εφαρμόζοντας ανάμεσα σε άλλα και μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, προσαρμοσμένη στο σήμερα. Επίσης θα προβλεφθούν ρήτρες συνεπειών και ασφαλιστικές δικλείδες για όσους εκμισθώνουν τους χώρους αυτούς.

Εισαγγελική παρέμβαση

Νωρίτερα, η υπόθεση του διαφημιστικού drone show προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Με αφορμή και τη μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού, ο Αριστείδης Κορρεας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα έτσι ώστε να διερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Τμήμα Ασφάλειας Ακρόπολης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του νωρίτερα γνωστοποίησε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του προχωρούν στην κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Επιπλέον το υπουργείο ανέφερε πως είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σε δηλώσεις της στη συνέχεια στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε πως η διαδικασία δεν έγινε νόμιμα και πως φαίνεται ότι η άδεια δόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ζαππείου. «Μπορεί να πει κανείς ότι η εικόνα, η λήψη, η γωνία που τραβήχτηκε η φωτογραφία, είναι αυτή που δίνει την ψευδαίσθηση ότι, όλο αυτό, έχει γίνει πάνω από την Ακρόπολη. Εδώ, όμως έχουμε ένα άλλο μνημείο, νεότερο μνημείο, που είναι το Ζάππειο, που ει μη τι άλλο, η διοίκησή του, όφειλε πριν δώσει την άδεια, να ζητήσει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού. Έχουμε, δηλαδή, και εδώ παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Εδώ, λοιπόν έχουμε στην ουσία μια διαφήμιση, η οποία αποσκοπεί στην εμπορική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων Μνημείων: Ζάππειο και Ακρόπολη» συμπλήρωσε, ενώ αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε: «Εκεί που η αντιπολίτευση  κάνει πολύ μεγάλο λάθος, είναι όταν εμπλέκει το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να το έχει ψάξει, ότι ‘πώς είναι δυνατόν να αδειοδότησε και λοιπά’, δηλαδή, να λένε, ότι ‘εδώ δεν έδωσε σε άλλους και άλλους, βλέπε Λάνθιμο. Μια σοβαρή αντιπολίτευση θα έπρεπε, αντί να λέει, ‘πού είναι το ΚΑΣ’ και ‘τι κάνει το υπουργείο Πολιτισμού’, πρώτα να ψάξει και  να δει τι έκαναν εμπλεκόμενοι. Το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του, δεν έχουν δουλειά να ψάχνουν τι κατατίθεται από την διοίκηση του Ζάππειου- το οποίο όφειλε να ζητήσει άδεια- και τι είδους υπερπτήση γίνεται με drone».

ΠΑΣΟΚ: Ο πολιτισμός δεν είναι εργαλείο branding

Το ζήτημα προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις με το ΠΑΣΟΚ να σχολιάζει πως «η εικόνα ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού να ‘πατά’ την Ακρόπολη μέσω προβολής με drones, αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά». «Η Ακρόπολη, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ουδέτερο φόντο για εμπορικές χρήσεις ή ‘’έξυπνα’’ διαφημιστικά ευρήματα. Ειδικά όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω δράση είτε πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια είτε εκμεταλλεύτηκε θεσμικά κενά και ελλιπή εποπτεία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, θέτοντας ερωτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο: «Η επιλογή του ΥΠΠΟ να αρνηθεί άδεια για τα γυρίσματα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο επιτακτικό. Ποιο είναι τελικά το κριτήριο; Η εμπορική αξία του προϊόντος ή το πολιτιστικό αποτύπωμα του δημιουργού;».

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβλητική εμπορευματοποίηση

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο «όχι» του ΚΑΣ στον οσκαρικό σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας στην Ακρόπολη. »Η εικόνα μέσω σμήνος drones του αθλητικού παπουτσιού που “πατά” πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανέφερε η Κουμουνδούρου προσθέτοντας: «Με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της ταινίας του στον αρχαιολογικό χώρο;»

naftemporiki.gr