Skip to main content

Στ. Καλαφάτης: Αύξηση των επιστημόνων στα ερευνητικά κέντρα κατά 30%

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε ένα υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό προσωπικό στα ερευνητικά μας κέντρα»

«Η καινοτομία πρέπει να αποτελέσει βασικό κορμό της κουλτούρας της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες”, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης κατά την επίσκεψή του σήμερα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ο υφυπουργός επισήμανε ότι: «Τα ερευνητικά κέντρα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και η βιομηχανία είναι οι βασικοί πυλώνες ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, με το ΕΚΕΤΑ να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο».

Ακόμη, ο υφυπουργός είπε: “Βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν, ένας νέος κόσμος ανατέλλει, ένας κόσμος που βασίζεται στη νέα γνώση, στις νέες τεχνολογίες. Διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Τα ερευνητικά κέντρα από τη μια πλευρά, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και η βιομηχανία είναι οι βασικοί πυλώνες ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, που εξελίσσεται. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη  όπου το ΕΚΕΤΑ έχει δώσει θεαματικά δείγματα γραφής όσον αφορά τη διασύνδεση του ερευνητικού παραγόμενου προϊόντος με τη βιομηχανία αλλά και στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τέτοιου είδους συνεργασίες πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να προχωρήσουμε μπροστά”.

«Να ενισχύσουμε την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλεται»

Ο κ Καλαφάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ερευνητικά κέντρα και στον σημαντικό ρόλο του ΕΚΕΤΑ τονίζοντας: «Είναι σημαντικό ότι έχουμε ένα υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό προσωπικό στα ερευνητικά μας κέντρα. Το ΕΚΕΤΑ είναι ένα καλό παράδειγμα, ίσως το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας. Παράδειγμα προς μίμηση. Είμαστε εδώ για να βρούμε τρόπους, ώστε να ενισχύσουμε την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλεται από το επιστημονικό προσωπικό και τους εργαζομένους που θα έχει ως τελικό ωφελούμενο τους πολίτες».

Αύξηση των επιστημόνων στα ερευνητικά κέντρα κατά 30%

Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης: «Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα κατά 30%” και αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη». Τόνισε, όμως, ότι η προσπάθεια  για την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας τους, δε σταματάει, συνεχίζεται, για να μπορούν να ανταποκρίνονται με ακόμη καλύτερους όρους στην αποστολή τους. “Το κομμάτι της καινοτομίας θέλουμε να αποτελέσει βασικό κορμό της κουλτούρας της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Ούτως ή άλλως, στην Ευρώπη αυτό γίνεται, με ραγδαίους ρυθμούς” υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: “Πιστεύουμε, ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο ανταγωνιστική οικονομία βασίζεται στην νέα γνώση και στη συνεργασία των ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανία. Θα ακολουθήσουμε πολιτικές που θα εξυπηρετούν αυτό το στόχο”.