Σε 623 παραλίες της Ελλάδας θα κυματίζει φέτος η «Γαλάζια Σημαία», με τη χώρα μας να διατηρεί τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε 52 χώρες.
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.302 ακτές, 736 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας.
«Πρωτιές» για Χαλκιδική και Κρήτη
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων σημείων κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.
Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 93 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 153 σημαίες.
Η λίστα με τις βραβευμένες ακτές
Δείτε όλη τη λίστα με τις βραβευμένες ακτές:
Γαλάζια Σημαία: Η λίστα με τις βραβευμένες παραλίεςΤην εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του δ.σ. του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κος Νίκος Πέτρου και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κος Γιώργος Παπανικολάου.
Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» και τα κριτήρια για τη βράβευση
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη. Για το 2025, οκτώ νέα τουριστικά σκάφη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα και έλαβαν τη βράβευση της Γαλάζιας Σημαίας, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών σκαφών από τα εννιά (9) στα δεκαεπτά (17).
Στ. Παπασταύρου: Στόχος μας τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η πρωτιά
Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή αναγγελίας, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας το γεγονός ότι το 96% των υδάτων κολύμβησης κατατάσσεται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά και στην πολύ μεγάλη διάκριση της Ελλάδας, που βρέθηκε το 2024 ξανά μεταξύ των 52 χωρών παγκοσμίως που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με 625 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στόχος μας τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η πρωτιά».
«Τη μοναδικότητα των θαλασσών μας και του φυσικού μας πλούτου, που αποτελούν από τα μεγαλύτερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε. Αυτό για εμάς αποτελεί βασική προτεραιότητα», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας και, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, υλοποιεί κάθε χρόνο το Εθνικό Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων Κολύμβησης, το οποίο καλύπτει 1.734 ακτές σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στη νέα χρηματοδοτική Προγραμματική Περίοδο, τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και των λουόμενων.
Εστιάζοντας εξάλλου στη «Γαλάζια Σημαία» τόνισε ότι αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο ποιότητας για τις οργανωμένες ακτές, αντανακλώντας υψηλά πρότυπα καθαριότητας, ασφάλειας, ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών. «Η “Γαλάζια Σημαία” συνιστά κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν στη διαφύλαξη του φυσικού τους πλούτου, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ πολιτών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων. Παράλληλα, προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν, προάγοντας τη βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής στις παράκτιες περιοχές και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εθνική και τοπική οικονομία μέσω της προσέλκυσης υπεύθυνου τουρισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι μεταξύ των κριτηρίων για την απονομή της “Γαλάζιας Σημαίας” είναι η ασφαλής δίοδος στην ακτή για άτομα με αναπηρία, «κάτι που στην δική μου καρδιά -και ελπίζω, πλέον, και στην κοινωνία μας- κατέχει ιδιαίτερη θέση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.