Πέμπτη 15 Μαΐου σήμερα και Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μέγα.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:
- Ο Όσιος Αχίλλειος ο Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης (Πολιούχος Λάρισας)
- Ο Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης
- Η Οσία Καλή
Οι Άγιοι που τιμώνται
Ο Όσιος Παχώμιος ο Μέγας γεννιέται στην Άνω Θηβαΐδα της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα και θεωρείται ο ιδρυτής του κοινοβιακού μοναχισμού.
Από ειδωλολάτρης στρατιώτης μεταστρέφεται στον χριστιανισμό και αφιερώνεται στον ασκητικό βίο. Οραματιζόμενος έναν άγγελο που του δίνει κανόνες μοναχικής ζωής, ιδρύει το πρώτο οργανωμένο κοινόβιο στη Θηβαΐδα, προσελκύοντας πλήθος μοναχών. Η μοναστική του τυπολογία επηρεάζει βαθιά την εξέλιξη του μοναχισμού, ενώ η μορφή του τιμάται ιδιαίτερα στην ανατολική χριστιανοσύνη.
Ο Άγιος Αχίλλειος, επίσκοπος Λαρίσης και πολιούχος της πόλης, είναι μια ξεχωριστή μορφή του 4ου αιώνα. Συμμετέχει ενεργά στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325 μ.Χ.), καταδικάζοντας τον Αρειανισμό και υπερασπιζόμενος την ορθόδοξη πίστη. Η παράδοση τον παρουσιάζει ως άνθρωπο βαθιάς ταπείνωσης, θαυματουργίας και πνευματικής καθοδήγησης. Το ιερό λείψανό του μεταφέρεται στη λίμνη Πρέσπα, σε νησάκι που φέρει το όνομά του, όπου ιδρύεται βυζαντινός ναός προς τιμήν του.
Ο Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης, άγιος των μέσων βυζαντινών χρόνων, ζει ασκητικά κοντά στην Αθήνα. Αφού εγκαταλείπει τα εγκόσμια, αφοσιώνεται στην προσευχή και την αγρυπνία, με την πνευματική του καθαρότητα να οδηγεί σε θαυματουργικές θεραπείες. Μετά την κοίμησή του, το σκήνωμά του αναβλύζει μύρο, γεγονός που τον καθιστά αγαπητό προστάτη πιστών, κυρίως στην Αττική.
Η Οσία Καλή, λιγότερο γνωστή αλλά τιμώμενη με ευλάβεια, ξεχωρίζει για την αυταπάρνηση και τη σιωπηλή της αρετή. Ζώντας βίο εγκράτειας και ταπείνωσης, αποτελεί πρότυπο αφοσιωμένης μοναχής που βρίσκει τη σωτηρία μέσα από την αφάνεια και την καρτερική πίστη.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Την ονομαστική τους εορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:
- Αχίλλιος, Αχίλιος, Αχιλλέας, Αχίλλειος, Αχίλειος
- Βάρβαρος
- Καλή, Κάλη
- Παχώμιος, Παχούμιος, Πάχος