Στα Βρετανικά δικαστήρια προσφεύγει η κυβέρνηση, για τη διευθέτηση της διαφοράς σχετικά με τα ανεξόφλητα ελληνικά GDP warrants, τους τίτλους του δημοσίου που δίνουν δικαίωμα στους κατόχους τους να πάρουν μέρος του κεφαλαίου τους, εφόσον η οικονομία υπερβεί συγκεκριμένες επιδόσεις, και που θέλει να αγοράσει πρόωρα η Ελλάδα.
Η Ελλάδα, η τελευταία χώρα που εμπλέκεται σε διαμάχη με τους κατόχους των χρεογράφων που συνδέονται με το ΑΕΠ, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αγωγή κατά της Wilmington Trust, της διαχειρίστριας των τίτλων. Ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει την εγκυρότητα της προσφοράς της για την εξαγορά όλων των ανεξόφλητων τίτλων (call option) που λήγουν το 2042. Επίσης ζητείται να επιβεβαιωθεί ότι η αξία τους υπολογίστηκε σωστά.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης από την Ελλάδα, που λήγει στις 14 Μαΐου. Οι κάτοχοι των warrants, αμφισβήτησαν επίσης τον υπολογισμό της τιμής άσκησης του δικαιώματος.
Οι τίτλοι, που αποδίδουν κέρδη όταν η οικονομική ανάπτυξη υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως από την Αργεντινή και την Ουκρανία ως μέσο για να γίνουν πιο ελκυστικές οι αναδιαρθρώσεις του χρέους τους.
Τα ελληνικά warrants εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της τεράστιας αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
Τα κέρδη που θα προσκομίσει η χώρα
Η Ελλάδα, με την αγορά των τίτλων, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 219 εκατ. ευρώ.
Υπό τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκους περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027 αν το ΑΕΠ της ξεπεράσει τα 267 δισ. ευρώ και η οικονομική ανάπτυξη το 2%, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
Αν όμως ασκήσει το call option και επαναγοράσει τους τίτλους, θα της κοστίσει περίπου 156 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2023 και το 2024 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2025, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg. Το μέγεθος της οικονομίας της Ελλάδας το 2024 ήταν 237,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αίτηση της Ελλάδας στο δικαστήριο έχει πιθανώς ως στόχο να προλάβει τον κίνδυνο να μηνυθεί από διαφωνούντες πιστωτές σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της αξίας του.
Η Αργεντινή βρίσκεται ήδη σε νομική διαμάχη με hedge funds σχετικά με τα GDP warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ της, ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τους δικούς της τίτλους.
Στις 4 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση εξέδωσε την ειδοποίηση προς τους κατόχους εντάλματος, η τιμή τους αναγράφεται περίπου στα 38 σεντς ανά ευρώ.
Η τιμή επαναγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, είναι περίπου 25 σεντς ανά ευρώ.
Τα ελληνικά warrants διαπραγματεύονται τώρα κοντά στα 30 σεντς του ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ όταν η κυβέρνηση εξέδωσε την ανακοίνωση για το call option στις 4 Απριλίου ανέρχονταν κοντά στα 38 σεντς
Η ταυτότητα των κατόχων των ενεχυριασμένων τίτλων που αμφισβητούν το δικαίωμα εξαγοράς δεν έχει αποκαλυφθεί.
naftemporiki.gr