Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.
Οι τέσσερις ηγέτες ενημέρωσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο σχετικά με την υποστήριξή τους στην πρόταση των ΗΠΑ για 30ημερη εκεχειρία.
Σε δήλωσή του για το X, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για πλήρη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα για τουλάχιστον 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.
Χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία «παραγωγική».
Μόσχα: Αντί ειρήνης, εισπράττουμε απειλές
Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Μόσχας ήρθε από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας: «Ο Μακρόν, ο Μερτς, ο Στάρμερ και ο Τουσκ υποτίθεται ότι θα συζητούσαν για την ειρήνη στο Κίεβο. Αντίθετα, εξαπολύουν απειλές κατά της Ρωσίας».
Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες αν οι ηγέτες πιστεύουν πραγματικά ότι είναι «έξυπνο» να δοθεί στη Ρωσία η επιλογή μεταξύ «μιας εκεχειρίας για την ανάπαυλα» ή νέων κυρώσεων και τους ζήτησε να «απορρίψουν αυτά τα ειρηνευτικά σχέδια».
Απορρίπτει τα σχέδια ουκρανικων εκλογών ο Μερτς
Σε μια παράληλη εξέλιξη, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής απόφασης για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα διερευνήσει ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD από το Κίεβο, ο κ. Μερτς έκανε λόγο για «εκπληκτικά υψηλό βαθμό συμφωνίας» με τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ωστόσο και την διαφορά απόψεων στο θέμα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην χώρα. “Το ουκρανικό σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο πολέμου. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να το σεβαστούμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος αυτής της χώρας και ο συνομιλητής μας “, τόνισε ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στο κατ’ επανάληψη διατυπωμένο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
Ο καγκελάριος τάχθηκε από την άλλη πλευρά, υπέρ της απόφασης της ΕΕ για την σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. “Είναι φυσικά αυτονόητο. Η Ρωσία διαπράττει τα πιο σοβαρά εγκλήματα υπό την ηγεσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και φυσικά αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει μια μέρα να τιμωρηθούν. Υπάρχουν για αυτό διεθνείς θεσμοί και, όπως ορθώς δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, πρέπει να το κάνουν “.