Skip to main content

Η AI της ΑΑΔΕ θα βοηθά πολίτες και θα πιάνει φοροφυγάδες

Chatbot και ειδικά εργαλεία που θα αποκαλύπτουν εισοδήματα που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν

Με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη και ενός αυτοματοποιημένου ψηφιακού βοηθού (chatbot) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όχι μόνο θα εντοπίζει περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης αλλά θα εξυπηρετεί και τους φορολογούμενους.

Με τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός chatbot προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Το chatbot της ΑΑΔΕ θα αποτελέσει τον ψηφιακό βοηθό για τους φορολογούμενους. Θα λειτουργεί μέσα από την πλατφόρμα myAADE ή ειδική εφαρμογή και θα συνομιλεί σε φυσική γλώσσα με τους χρήστες. Θα προσφέρει άμεση, αυτοματοποιημένη βοήθεια, ακολουθώντας έναν απλό διάλογο, τύπου ερώτηση – απάντηση. Ο χρήστης θα πληκτρολογεί την απορία του και το σύστημα θα προτείνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, τυχόν παραπομπές σε οδηγίες ή σχετικές ενέργειες που πρέπει να κάνει.

Μέσω του ψηφιακού βοηθού οι πολίτες θα μπορούν:

·       να καθοδηγηθούν βήμα-βήμα για τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης,

·       να λαμβάνουν απαντήσεις σε διάφορες απορίες όπως π.χ. τεκμήρια, αποδείξεις, κ.α.

·       να λαμβάνουν επεξηγήσεις για το πώς μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, διορθώσεις ή μεταβολές στοιχείων,

·       να ενημερώνονται για προθεσμίες, αριθμό δόσεων, κ.τ.λ

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το chatbot κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, όλο το 24ωρο. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ψηφιακός βοηθός δεν θα δίνει πληροφορίες για π.χ. οφειλές που έχει ο φορολογούμενος, δεν θα επεμβαίνει στη δήλωση ή δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει τη βοήθεια που παρέχει ένας λογιστής πάνω σε σύνθετα ζητήματα.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί έναν πολύτιμο βοηθό για την ΑΑΔΕ στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Μέσω προγνωστικών μοντέλων και ανάλυσης κινδύνου, εντοπίζονται περιοχές και κριτήρια όπου είναι πιθανή η ύπαρξη αδήλωτης φορολογικής ύλης. Με αυτό τον τρόπο η ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ μπορούν να χτίσουν εικόνα για δίκτυα παραβατικότητας, ποιοι συνεργάζονται με ποιους.

Ήδη η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί «έξυπνες μεθόδους» που αφορούν σε:

·        Στοχευμένους ελέγχους, με καθορισμό στόχων με αλγορίθμους που εντοπίζουν ασυνήθιστη φορολογική συμπεριφορά και ύποπτες συναλλαγές.

·        Προγνωστικά μοντέλα για τον εντοπισμό πιθανής μη φορολογικής συμμόρφωσης ή απόκρυψης εισοδημάτων.

Το νέο ΚΕΦ

Σημειώνεται ότι στα τέλη Απριλίου υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία του νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και πολιτών.

Το έργο, προϋπολογισμού 26,86 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογικές υποδομές, το νέο ΚΕΦ θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των φορολογουμένων και προσφέρει:

Ενιαίο Πολυκαναλικό Σύστημα Εξυπηρέτησης (Omni Channel): Ένα σύγχρονο Contact Center που ενοποιεί και διαχειρίζεται αποτελεσματικά όλα τα αιτήματα των πολιτών, ανεξάρτητα από το κανάλι επικοινωνίας που επιλέγουν – τηλεφωνικό, ψηφιακό ή φυσικό.
Ψηφιακό Βοηθό και Αυτοματοποίηση Διαδικασιών : Αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίηση κρίσιμων επιχειρησιακών λειτουργιών για την παροχή άμεσης, γρήγορη