Skip to main content

Ιερά Σύνοδος: Καμία σχέση με ορθόδοξο ναό το «POS στο παγκάρι»

Διευκρινίσεις για τις επιτρεπόμενες συναλαλγές (IRIS, e-banking) - Τι αναφέρεται για την έκθεση «η Σαγήνη του Αλλόκοτου»

Ουδεμία σχέση έχει με την Ορθόδοξη εκκλησία το «POS στο παγκάρι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Στην ίδια ανακοίμωση χαρακτηρίζονται αντιχριστιαικές οι πράξεις βίας μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ υπενθυμίζει τη διαμαρτυρία της ΔΙΣ ότι η έκθεση «διακωμωδεί το θρησκευτικό αίσθημα των ορθόδοξων χριστιανών και κακοποιεί τη βυζαντινή αγιογραφία».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη και αναφορικά με τα δημοσιεύματα για «το πρώτο POS σε παγκάρι της εκκλησίας», η ΔΙΣ διευκρινίζει ότι ο ναός στην Αθήνα στον οποίο τοποθετήθηκε ουδεμία σχέση έχει με ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία -σύμφωνα με σχετικό Κανονισμό που ψήφισε στις 11 Μαρτίου 2025 και επίκειται η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ- απαγόρευσε την εγκατάσταση POS σε ορθόδοξους ιερούς ναούς, ενώ επέτρεψε μόνο τη διενέργεια συναλλαγών (αποδοχές δωρεών, πληρωμές δαπανών κ.λπ.) των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων με χρήση internet banking και IRIS.

Ως προς την έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου», η ΔΙΣ με επιστολή της προς τους αρμόδιους (19.3.2025) χαρακτήρισε αντιχριστιανικές τις πράξεις βίας εντός της Εθνικής Πινακοθήκης και διαμαρτυρήθηκε επειδή η έκθεση διακωμωδεί το θρησκευτικό αίσθημα των ορθόδοξων χριστιανών και κακοποιεί τη βυζαντινή αγιογραφία, που είναι μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού. Ο πυρήνας του προβλήματος δεν είναι η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, που αφορά τον καλλιτέχνη, αλλά οι κανόνες δεοντολογίας που δεσμεύουν το εθνικό εικαστικό Μουσείο ως δημόσιο φορέα πολιτισμού. Η διοίκηση της Πινακοθήκης ανακοίνωσε ότι δεν επανεξετάζει την επιλογή των εκθεμάτων (16.4.2025) και, κατόπιν της επανέκθεσής τους (5.5.2025), διεξήγαγε ημερίδα διαλόγου για το θέμα (6.5.2025). Με προαποφασισμένη την επανέκθεση, η ημερίδα αυτή λειτουργεί ως επικοινωνιακή διαχείριση μιας αδιαλλαξίας. Η ΔΙΣ απέφυγε δηλώσεις που θα μπορούσαν να οξύνουν τον φανατισμό από κάθε πλευρά. Παράλληλα, προτρέπει τους αρμοδίους να σεβαστούν την ευαισθησία του θρησκευτικού αισθήματος του ελληνικού λαού».