Για «ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα», κυρίως εξαιτίας των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν κι έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα, έκανε λόγο, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, παρατηρείται το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο συχνά πιο νέοι άνθρωποι, χωρίς να έχουν υποκείμενα νοσήματα. Επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού, ότι «κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος» και σημείωσε πως καθένας πρέπει να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορωνοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες.
Η κ. Πελώνη τόνισε πως με τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, που, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί βασική αιτία διασποράς του ιού.
Παράλληλα, μίλησε για ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας, και ειδικότερα στα Νοσοκομεία της Αττικής. Όπως είπε, τις τελευταίες 20 μέρες έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φθάνοντας το σύνολο στις 2.122, καθώς και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid, που τις ανεβάζουν συνολικά σε 319, δηλαδή αύξηση 40%, ενώ ετοιμάζονται νέες κλίνες για τις επόμενες ημέρες.
«Ας προσέξουμε όλοι ακόμα περισσότερο, ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα. Αυτές οι εβδομάδες, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φθάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόσκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι’ αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της ελευθερίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις
Σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Πελώνη τόνισε πως «είμαστε σε lockdown, και, μάλιστα, σκληρό». Όπως σημείωσε, τα στοχευμένα, επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν χθες είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που ίσχυαν ακόμη και τον περασμένο Μάρτιο. «Τον περασμένο Μάρτιο δεν είχαμε περιορισμούς στο εύρος χρήσης των sms, ούτε απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Αυξάνεται, επίσης, η τηλεργασία κατά 60%, σε σχέση με το προηγούμενο status στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο Δημόσιο ισχύει το μάξιμουμ της τηλεργασίας. Λαμβάνουμε τα μέτρα, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά και το ιικό φορτίο, για να μπορέσουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα – όταν το επιτρέψει η μείωση της διασποράς και η μείωση του ιικού φορτίου – να επανέλθουμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση τι άλλαξε όσον αφορά στη μετακίνηση με κωδικό 6, μόνο με τα πόδια, από τις 10 Φεβρουαρίου, όταν ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωνε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του και θα αποτελούσε ταξική επιλογή σε βάρος των πολιτών που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και άθλησης, απάντησε πως «δεν τιμωρεί η κυβέρνηση, ούτε χαίρεται όταν λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα. Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, και από τους ελέγχους και από τη λήψη των sms, κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού όπως και του κωδικού 2. Επιτρέπεται προφανώς η ατομική άθληση, αλλά επιτρέπεται με τα πόδια, διότι ο κωδικός 6 δεν είναι ούτε για ανταλλαγή επισκέψεων στα σπίτια, ούτε για άλλες δραστηριότητες. Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και να κάνουμε υπομονή» επέμεινε.