Τρίτη, 6 Μαΐου σήμερα, και η Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Δίκαιου Ιώβ του Προφήτη.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται επίσης:
- Η Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα
- Ο Όσιος Σεραφείμ που ασκήτευσε στο όρος Δομπού Λεβαδείας
- Ο Όσιος Ιώβ ο Θαυματουργός
Δίκαιος Ιώβ ο Προφήτης
Ο Δίκαιος Ιώβ, τιμώμενος από την Εκκλησία ως προφήτης, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Παλαιάς Διαθήκης. Καταγόμενος από την Αυσίτιδα χώρα, περιοχή ανάμεσα στην Ιδουμαία και την Αραβία, ο Ιώβ φέρεται να ζει την εποχή των Πατριαρχών. Είναι δίκαιος, ακέραιος και βαθιά ευσεβής – ένας άνθρωπος ευλογημένος με αφθονία υλικών αγαθών, πολυμελή οικογένεια και βαθύ σεβασμό από την κοινωνία του.
Ωστόσο, η ιστορία του Ιώβ είναι κυρίως η ιστορία της δοκιμασίας. Όταν ο Σατανάς αμφισβητεί την πίστη του, ο Θεός επιτρέπει την απώλεια των πάντων: των παιδιών του, της περιουσίας του, της υγείας του. Βρίσκεται μόνος, καλυμμένος με πληγές, έξω από την πόλη. Ακόμα και οι φίλοι του αμφισβητούν την αθωότητά του. Κι όμως, ο Ιώβ δεν βλασφημεί. Δεν αρνείται τον Θεό, ούτε όταν σιωπά ο Ουρανός. Αντίθετα, υψώνει την περίφημη κραυγή: «Γυμνός εξήλθα εκ κοιλίας μητρός μου, γυμνός και θα απέλθω… είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον».
Η επιμονή του στην πίστη και η ταπείνωσή του απέναντι στο μυστήριο της θείας πρόνοιας τον καθιστούν σύμβολο υπομονής για όλες τις γενιές. Γι’ αυτό και η φράση «ιώβειος υπομονή» έχει διαχρονική αξία. Ο Θεός, τελικά, του αποδίδει διπλάσια αγαθά, νέους απογόνους και μακροημέρευση.
Η Εκκλησία τον τιμά ως προφήτη, όχι γιατί προείπε το μέλλον, αλλά γιατί η ίδια του η ζωή έγινε προφητεία για το νόημα του πόνου, της πίστης και της δικαιοσύνης του Θεού.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Την ονομαστική τους εορτή έχουν οι:
- Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη
- Σεραφείμ, Σεραφειμία