Πριν από πενήντα χρόνια, οι δυνάμεις του Βόρειου Βιετνάμ κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο της Σαϊγκόν, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, μιας σύγκρουσης που διήρκεσε δύο δεκαετίες και διαμόρφωσε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ο Αμερικανικός Πόλεμος, όπως ονομάζεται στο Βιετνάμ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων Βιετναμέζων και περισσότερων από 50.000 Αμερικανών στρατιωτών.
Πρόκειται για μία τεράστια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, η κληρονομιά της οποίας στοιχειώνει ακόμη, τους Βορειοβιετναμέζους.
«Κραυγές από τον άλλο κόσμο»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβλεπαν τη σύγκρουση στο Βιετνάμ, όχι μόνο ως στρατιωτικό πεδίο για πειράματα με χημικά όπως το Agent Orange, αλλά και ως πεδίο δοκιμών για την άσκηση του ψυχολογικού πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν οι Βιετκόνγκ προσπαθούσαν να κοιμηθούν στη ζούγκλα τη νύχτα, συχνά άκουγαν μια αγωνιώδη, απρόσωπη φωνή να κραυγάζει από τον… άλλο κόσμο.

Οι άνδρες άκουγαν τις, θλιμμένες κραυγές ενός, υποτίθεται, νεκρού συντρόφου τους, που τους προειδοποιούσε για τη ματαιότητα του να χάσουν τη ζωή τους στη μάχη, ικετεύοντάς τους να αφήσουν τα όπλα και να γυρίσουν σπίτι.
«Το σώμα μου δεν υπάρχει πια. Είμαι νεκρός, οικογένειά μου. Τραγικό, πόσο τραγικό! Φίλοι μου, επέστρεψα για να σας πω ότι είμαι νεκρός. Είμαι νεκρός. Είμαι στην κόλαση. … Φίλοι μου, όσο είστε ακόμα ζωντανοί… γυρίστε σπίτι! … Γυρίστε σπίτι, φίλοι μου, πριν είναι πολύ αργά».
Από τα μεγάφωνα των Αμερικανών
Για μήνες κατά τη διάρκεια του πολέμου, η φωνή – φάντασμα έσπερνε τον τρόμο στα χωριά του βόρειου Βιετνάμ και στα στρατόπεδα των Βιετκόνγκ Αυτή η τρομακτική κραυγή προερχόταν από μεγάφωνα που χειρίζονταν Αμερικανοί στρατιώτες.
Η ηχογράφηση, γνωστή ως Ghost Tape Number 10, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην Επιχείρηση Wandering Soul, (Περιπλανώμενη Ψυχή) μια ψυχολογική επιχείρηση, ή psyop (ψυχολογικός πόλεμος) που είχε ως στόχο να συντρίψει το ηθικό των Βορειοβιετναμέζων στρατιωτών, εκμεταλλευόμενη τους βαθύτερους φόβους τους.
Η βαθιά πίστη των Βιετναμέζων στην αθανασία της ψυχής και η εκμετάλλευσή της
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τον τρόμο που προκαλούσε αυτός ο ήχος στους Βιετναμέζους, οι οποίοι μέχρι και σήμερα πιστεύουν ακράδαντα στη μετά θάνατον ζωή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα φαντάσματα. Αν και το Βιετνάμ είναι επίσημα κοσμικό κράτος, οι βουδιστικές πεποιθήσεις παραμένουν ισχυρές. Όταν κάποιος πεθαίνει και δεν θάβεται, λένε ότι περιπλανιέται με οργή μεταξύ των ζωντανών, και η ψυχή του βασανίζεται για πάντα.
Σε Ιαπωνία και Κορέα
Η Αμερική, υιοθέτησε τον ψυχολογικό πόλεμο και κατά των Ιαπώνων, εκμεταλλευόμενοι στοιχεία οριενταλισμού, με την ισχυρή πεποίθηση ότι οι δεισιδαιμονίες των εχθρών μπορούν να στραφούν εναντίον τους.
Στον πόλεμο της Κορέας, το «καυτό» μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου, τελειοποίησε τις τεχνικές ψυχολογικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη κομμουνιστική προπαγάνδα, η οποία περιλάμβανε ηχογραφήσεις αιχμαλώτων Αμερικανών στρατιωτών, που επέκριναν τον «άσκοπο» πόλεμο των καπιταλιστών.
Τότε οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στην υποκίνηση αποστασιών.
Όλες οι εμπειρίες, τελικά ενσωματώθηκαν στην προσέγγιση της Ουάσιγκτον στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Apocalypse Now: Τα Χιούι με το σκληρό ροκ
Μια ακόμη τακτική ψυχολογικού πολέμου, στην οποία αναφέρεται και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στην ταινία του Apocalypse Now, ήταν η τοποθέτηση γιγαντιαίων ηχείων σε ελικόπτερα Χιούι από τον αμερικανικό στρατό, τα οποία μετέδιδαν εκκωφαντική μουσική.
Σύμφωνα με τον Φρανκ Σνεπ, ο οποίος εργάστηκε ως αξιολογητής της CIA για την πολιτική του Βόρειου Βιετνάμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 – πριν αναδειχθεί αργότερα ως πράκτορας, οι αμερικανοί στρατιώτες έπαιζαν σκληρά ροκ κομμάτια σε τόσο υψηλή ένταση που οι στρατιώτες του Βιετκόνγκ έβγαιναν από τις κρυψώνες τους για να γλιτώσουν από τον πόνο στα αυτιά, και να κατακρεουργηθούν εντέλει από τα αμερικανικά ελικόπτερα.
Ερωτικά τραγούδια και θρησκευτική μουσική
Ηχεία που ήταν τοποθετημένα σε ελικόπτερα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να μεταδίδουν βιετναμέζικα ερωτικά τραγούδια και θρησκευτική μουσική, με σκοπό να συγκινήσουν τους Βόρειο-Βιετναμέζους στρατιώτες, ενώ φυλλάδια που υπόσχονταν ιατρική βοήθεια στις οικογένειες των στρατιωτών των Βιετκόνγκ προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία τους για την οικογένεια.
Ένα άλλο μέσο, ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός της CIA με το όνομα «Mother Vietnam», όπου Βιετναμέζες μετέδιδαν συγκινητικά μηνύματα χρησιμοποιώντας συχνά προσωπικά στοιχεία που είχαν πάρει από τις επιστολές νεκρών στρατιωτών του Βόρειου Βιετνάμ.
Οι ψυχές των 200.000 Βιετναμέζων που πιστεύεται ότι «βασανίζονται αιώνια»
Στις 29 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την αποχώρηση του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη από τη χώρα.
Αλλά, τα λείψανα 200.000 Βιετναμέζων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο εξακολουθούν να αγνοούνται. Η πίστη των Βιετναμέζων παραμένει: οι ψυχές τους βασανίζονται αιώνια.
naftemporiki.gr