Skip to main content

Η ποντιακή λύρα στα σαλόνια της Αθήνας – Η συμβολή των «Αργοναυτών-Κομνηνών»

Οι χορευτές των «Αργοναυτών-Κομνηνών» το 1945 (πηγή: Ιστορικό λεύκωμα «Αργοναυτών-Κομνηνών»)

Μια ενδιαφέρουσα «περιήγηση», από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1950, με οδηγό το ιστορικό λεύκωμα του σωματείου

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Πόσο «περίεργος» να φάνταζε άραγε ο ήχος της ποντιακής λύρα στα αυτιά ενός αστού Αθηναίου στις αρχές της δεκαετίας του 1930; Παρά το γεγονός ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος με όσα είχαν αφήσει πίσω μόλις μερικά χρόνια πριν, η επαφή με την πατρίδα, ακόμα και οι ίδιοι οι Πόντιοι της Καλλιθέας παραμέριζαν την… επίσημη αγαπημένη για χάρη των αστικών τρόπων διασκέδασης.

Το αποδεικνύουν τα αρχεία του νεοσύστατου τότε Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και το εξηγεί η σύνθεση των ιδρυτικών μελών του. Επρόκειτο κυρίως για φιλόμουσες και εύπορες οικογένειες από την Κερασούντα και την Τραπεζούντα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ποντιακή λύρα άργησε να μπει στα αθηναϊκά σαλόνια – με τη μεταφορική έννοια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.