Skip to main content

Brexit: Η Ε.Ε. έτοιμη να πει «ναι» στην αναβολή, αλλά «όχι» έως τα τέλη Ιουνίου

Την ειλικρινή ελπίδα της ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. με μία συμφωνία, καθώς και την προσπάθειά της να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία της εξέφρασε η Τερέζα Μέι προσερχόμενη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι λυπάται που χρειάστηκε να αιτηθεί αναβολή του Brexit, παραταύτα επεσήμανε ότι αυτό θα δώσει στους βουλευτές χρόνο για να πάρουν μία οριστική απόφαση. Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στόχος της Μέι είναι να εξασφαλίσει την παράταση της εξόδου της χώρας από την Ένωση έως τις 30 Ιουνίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε μία μικρή αναβολή, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit. Αυτό διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Και αυτό επανέλαβαν εμμέσως πλην σαφώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σήμερα προσερχόμενοι στη Σύνοδο.

«Όσον αφορά την 30η Ιουνίου, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι έχουμε ευρωεκλογές τον Μάιο. Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό την επόμενη εβδομάδα, εάν έχουμε μία θετική ψήφο από το κοινοβούλιο για τη συμφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αφήνοντας να εννοηθεί ότι απόφαση επί της ημερομηνίας εξόδου δεν θα ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο.  

Το «ναι» στη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα εξασφαλίσει και την συναίνεση της Ε.Ε. στην παράταση του Brexit, υπογράμμισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Εάν ωστόσο η συμφωνία καταψηφιστεί για τρίτη φορά, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, «αυτό θα οδηγήσει όλους στο no deal Brexit».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε μεν ότι μία παράταση είναι καλύτερη από ένα no deal Brexit, ωστόσο τόνισε ότι για να δοθεί παράταση στο Brexit θα πρέπει να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Κουρτς εκτίμησε ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές θα ήταν παράλογη.

Θετικός στο σενάριο της αναβολής εμφανίστηκε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβει επιτέλους σκληρές αποφάσεις για το Brexit.

«Η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει από την πλευρά του και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους την εκτίμησή της ότι η Βρετανία θα εξασφαλίσει την αναβολή που ζητεί, αποφεύγοντας ωστόσο να το προσδιορίσει.

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι περισσότερες μη εναλλακτικές από ό,τι εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ. «Έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην αίθουσα αναμονής, λίγο σαν “Περιμένοντας τον Γκοντό”. Αλλά ο Γκοντό δεν ήρθε ποτέ, οπότε ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα έρθει» πρόσθεσε λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της Βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης. Εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr