Skip to main content

«Προσωπική επιλογή ο Λιγνάδης»

Δική της επιλογή χαρακτήρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παραδεχόμενη για πρώτη φορά χθες στη Βουλή ότι αποτελεί προσωπική της απόφαση η τοποθέτησή του ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.

Δέκα ημέρες μετά τη συνέντευξή της, όπου είχε υποστηρίξει ότι είχε μιλήσει μόνο δύο φορές στη ζωή της μαζί του, η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο Δ. Λιγνάδης ήταν δική της επιλογή και όχι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, όμως, υποστήριξε ότι ο διορισμός Λιγνάδη «δεν αποτελεί σκάνδαλο» παρά το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε ο νόμος που προέβλεπε διεθνή διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης.

Συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι προτίμησε να μην προχωρήσει σε προκήρυξη υπό τον φόβο ακυρότητας που «θα καθυστερούσε τη διαδικασία για 6-8 μήνες και η θέση θα έμενε ορφανή». Κληθείσα δε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της επιλογής της, η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι έκανε μόνον «επικοινωνιακά λάθη». Ταυτόχρονα, όμως, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους της ασκούν κριτική για τους χειρισμούς της, καταγγέλλοντας «πολιτικάντικες» επιθέσεις και «ακραίες χυδαιότητες».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατηγόρησε την υπουργό ότι δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει έστω μια συγγνώμη για την επιλογή της ή για τους χειρισμούς της. Επιπλέον της καταλόγισε «συγκάλυψη» θυμίζοντας ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών του «Νίκου Σ.» η κ. Μενδώνη υποστήριζε ότι ο Λιγνάδης αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί δεν άντεξε την «τοξικότητα» και τις «φήμες». Πάντως η κ. Μενδώνη δεν ξεκαθάρισε εάν αληθεύει ο ισχυρισμός του παραιτηθέντος κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη ότι ο Δ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους».

Στο μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει αναφορά κατά δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση Λιγνάδη και ότι θα στραφεί νομικά κατά ορισμένων ΜΜΕ εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας.