Skip to main content

AP: Στην «υπηρεσία» Πούτιν το 2005 πρώην επιτελάρχης του Τραμπ

Ο πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του νυν προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο, Πολ Μάναφορτ, εργαζόταν μυστικά για Ρώσο δισεκατομμυριούχο με στόχο την προώθηση της πολιτικής επιρροής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την ήττα της αντιρωσικής αντιπολίτευσης σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Associated Press.

Τα έγγραφα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του κ. Μάναφορτ, αλλά και του προέδρου Τραμπ, ότι ο πρώτος δεν έχει εργαστεί ποτέ για ρωσικά συμφέροντα.

Ο κ. Μάναφορτ εμφανίζεται να προτείνει γραπτώς, τον Ιούνιο του 2005, σχέδιο για επηρεασμό πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογραφικών οργανισμών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες υπέρ του καθεστώτος Πούτιν, ενώ, τη συγκεκριμένη περίοδο, οι σχέσεις της προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου με το Κρεμλίνο άρχιζαν να χειροτερεύουν.

Τα συγκεκριμένα σχέδια, σύμφωνα με το Associated Press, παρουσιάστηκαν από τον κ. Μάναφορτ στον Ρώσο μεγιστάνα του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα, στενό συνεργάτη του κ. Πούτιν, με τον οποίο ο Πολ Μάναφορτ υπέγραψε τελικώς ετήσιο συμβόλαιο ύψους 10 εκατ. δολαρίων, με έναρξη από το 2006, σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων έχουν γνώση των πληρωμών, οι οποίες βρίσκονται εις γνώση του πρακτορείου.

Οι κ.κ. Μάναφορτ και Ντεριπάσκα φέρονται να διατήρησαν επαγγελματικές σχέσεις τουλάχιστον έως το 2009.

«Πιστεύουμε ότι το μοντέλο που παρουσιάζουμε θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Πούτιν σε κρίσιμα πεδία, με τη σωστή εφαρμογή του», αναφέρει ο μετέπειτα επικεφαλής της καμπάνιας του κ. Τραμπ στο σημείωμά του το 2005.

Η αποκάλυψη έρχεται τη στιγμή που η ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016, οι οποίες οδήγησαν στη νίκη Τραμπ, ερευνάται από το FBI, αλλά και από το Κογκρέσο της χώρας.

Ο κ. Μάναφορτ θεωρεί τις σχετικές έρευνες πολιτικά υποκινούμενες και επιμένει ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ για ρωσικά συμφέροντα.

Σε δήλωσή του, πάντως, στο AP, παραδέχεται ότι έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με τον κ. Ντεριπάσκα σε πολλές χώρες, χωρίς όμως η συνεργασία αυτή να αφορά πολιτικά ζητήματα που να συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον κ. Μάναφορτ να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της καμπάνιας του τον Αύγουστο του 2016, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, όταν και πάλι το Associated Press είχε αποκαλύψει ότι συνεργαζόταν με τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κάνοντας lobbying στην Ουάσινγκτον μέχρι και το 2014, όταν ο κ. Γιανουκόβιτς ανετράπη από την εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν.

Ο Πολ Μάναφορτ κατείχε τη θέση του επικεφαλής της καμπάνιας Τραμπ από τον Μάρτιο του 2016.

naftemporiki.gr