Από την έντυπη έκδοση
Ευνοϊκές διατάξεις για κρατούμενους λόγω βαριάς αναπηρίας (που πιθανώς θα οδηγήσουν και σε αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού), οριστική κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού Γ’ τύπου, αποφυλάκιση βαριά ασθενών και ανηλίκων κρατουμένων, αλλά και ειδική διάταξη για το πάντα επίκαιρο θέμα του bullying, που σχετίζεται και με την τραγική περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, περιέχονται στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο.
Με το επίμαχο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση εντός των ημερών («Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις»), προωθείται και η αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, εναλλακτικές ποινές για τοξικοεξαρτημένους κ.λπ.
Σχετικά με τον εκφοβισμό προσώπων (bullying) προβλέπεται η τιμωρία με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών (εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή) και για όποιον κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε το συμβάν.
Ειδικότερα, ορίζεται: «Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας.
Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή την προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».
Παράλληλα, «τελειώνουν» οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού, ενώ φαίνεται πως έπεται η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας (93%), λόγω της βόμβας που είχε εκραγεί στα χέρια του.
Επίσης, προβλέπεται η αποφυλάκιση κρατουμένων μακροχρόνια ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή ιατρεία φυλακών, αλλά προβλέπεται και η αποσυμφόρηση των φυλακών με πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων που εκτίουν ποινές ακόμα και κάθειρξης άνω των δέκα ετών.
Όμως, ευνοϊκές διατάξεις υπάρχουν και για τους κρατούμενους που έχουν αναπηρία άνω του 67% αλλά και για όσους έχουν αναπηρία 50% και άνω εφόσον «κρίνεται ότι η παραμονή τους σε κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της αναπηρίας τους». Ακόμη προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Ειδικότερα, αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους και όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών αποφυλακίζονται εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής που τους έχει επιβληθεί.
Προβλέπεται, επίσης, ότι σε όσους απολυθούν θα επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κ.λπ. Επίσης, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια η ποινή τους μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική.
Εξάλλου, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι θα εκτίουν την ποινή τους ή το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως δέκα έτη και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους.
Συγκεκριμένα, οι σχετικές διατάξεις (που αφορούν και τον Σάββα Ξηρό) προβλέπουν: «Κάθε ημέρα παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα κρατουμένων που πάσχουν από ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από κακοήθη νεόπλασμα ή από νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεται τακτική αιμοκάθαρση και από φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι αποφυλακίζονται, όσοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια εφόσον έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους.
Εξάλλου, όσοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών αποφυλακίζονται, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Τα εξαρτημένα άτομα που έχουν καταδικαστεί μπορεί να δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα και να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ – [email protected]