Skip to main content

ΗΠΑ: Η ώρα του Ντόναλντ Τραμπ

Την μεγάλη επιστροφή του προετοιμάζεται να κάνει σε λίγη ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από αρκετές εβδομάδες «μελετημένης σιωπής» και βεβαίως αναγκαστικής απουσίας από το twitter. Ο πρώην πρόεδρος θα δηλώσει παρών και θα εμφανιστεί ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται να μην κρύψει την φιλοδοξία του να ξαναβάλει υποψηφιότητα το 2024, θα καταφερθεί με σφοδρότητα εναντίον όσων τον αμφισβητούν μέσα στο κόμμα και κυρίως εναντίον όσων ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του και θα επιχειρήσει να αποδομήσει και το έως τώρα έργο του Τζο Μπάιντεν.

Αναμένεται να αποθεωθεί από το πλήθος και θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να είναι περισσότερο ενωμένοι από ποτέ για να κερδίσουν μαζί Βουλή και Γερουσία σε δύο χρόνια και Λευκό Οίκο σε 4.

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τείνει  να θέλει ο Τραμπ να είναι υποψήφιος το 2024 τον τελευταίο μήνα. Από τα τέλη Ιανουαρίου και την απαλλαγή του Τραμπ από τη δίκη της Γερουσίας, η αρκετά συντηρητική υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών για τον Τραμπ εκ νέου υποχωρεί είναι 20 μονάδες.  Οι μετριοπαθείς και κάπως συντηρητικοί είναι πολύ πιο σκεπτικοί για την εκστρατεία “Trump 2024”. 

Ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού που επιβλέπει το CPAC (Conservative Political Action Conference) την Κυριακή χαρακτήρισε το τρέχον φετινό συμβάν ως «στέψη» για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αλ Καρδένας είπε στο  MSNBC του Τραμπ: «Θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ο de facto ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και εκείνοι που δεν ακολουθούν το δρόμο του θα πρέπει να πλήρωσουν για αυτό».

Άλλωστε ο πρώην πρόεδρος θα βρει ένα φιλικό πλήθος. Δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Τραμπ θα προβάλλει ξανά ισχυρισμούς για εκλογική απάτη τον Νοέμβριο. Σχεδιάζει ωστόσο να ζητήσει αλλαγές στο σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζοντας «βήματα που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα σε αυτήν τη χώρα που είναι ειλικρινές, δίκαιο και ακριβές».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNN, το Politico και το USA Today