Skip to main content

Μάτι: Ασφαλιστικά μέτρα κατά της πυροσβεστικής κατέθεσε η Β. Φύτρου

Έγγραφα για τις κινήσεις των εναέριων μέσων που θα έπρεπε, όπως λέει, να συμμετέχουν στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ζητεί με ασφαλιστικά μέτρα, η Βαρβάρα Φύτρου που έχασε τον άνδρα της και τα δύο ανήλικα παιδιά της.

Κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, ο συνήγορός της Βασίλης Καπερνάρος, υποστήριξε ότι η κ. Φύτρου ζητεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ) και μία εταιρεία, να της δώσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των εναέριων μέσων.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος της, παρά του ότι έχουν υποβληθεί αλλεπάλληλα αιτήματα, αλλά και εισαγγελική παραγγελία, εντούτοις, μέχρι στιγμής τα έγγραφα δεν της έχουν δοθεί.

Το ελληνικό Δημόσιο παραστάθηκε, ωστόσο μόνο για να δηλωθεί το απαράδεκτο της αίτησης, όπως ανέφερε η πληρεξούσια δικηγόρος, καθώς το Αρχηγείο της πυροσβεστικής και η ΥΕΜΠΣ «δεν είναι νομικό πρόσωπο». 

«Έχουν ήδη απαντήσει ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση εγγράφων, αφού είναι μέρος της ποινικής δικογραφίας, αλλά δεν τα έχουν δώσει. Δεν περιλαμβάνονται στην ανάκριση» ανέφερε ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, προσθέτοντας: «Είναι ντροπιαστικό αυτό το κράτος να μετέρχεται αυτών των επιχειρημάτων. Ψεύδονται ότι τα έχουν στείλει».

Η κ. Φύτρου ζητεί μεταξύ άλλων να της δοθούν 

  • το ημερολόγιο της ΥΕΜΠΣ με τις κινήσεις των ελικοπτέρων
  • τα έγγραφα που αιτιολογούν τον λόγο που δύο ελικόπτερα αν και ήταν συντηρημένα, έμειναν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας καθόλη τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς,
  • αλλά και τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ της πυροσβεστικής και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Όπως υποστήριζε ο κ. Καπερνάρος, «την ώρα που το Μάτι καιγόταν, ο Διοικητής της Μονάδας ελικοπτέρων έφυγε με μια κυρία και άφησε ακέφαλη τη μονάδα που αποκόπηκε από το Κέντρο».

Μάλιστα, ο κ. Καπερνάρος υποστήριξε ότι εάν τους χορηγηθούν τα στοιχεία, δεν αποκλείεται να μετατραπεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, σε ανθρωποκτονία από πρόθεση

Στο δικαστήριο κατέθεσε και φίλη της κ. Φύτρου, η οποία τόνισε τη σημασία αυτών των εγγράφων. «Κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για να βγάλουμε άκρη. Δεν έχει κανείς τα στοιχεία, κανείς αρμόδιος. Θέλει να τα χρησιμοποιήσει για κάθε νόμιμο σκοπό» υποστήριξε ενώ υπογράμμισε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει «πλήρης σιωπή».
Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

naftemporiki.gr