Skip to main content

«Κίτρινα γιλέκα»: Η βία επέστρεψε στο Παρίσι

Η βία επέστρεψε στους δρόμους του Παρισιού το περασμένο Σάββατο, φέρνοντας τον Γάλλο πρόεδρο για μία ακόμη φορά σε θέση άμυνας και υποχρεώνοντάς τον να λάβει «μεγάλες αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν», προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους επεισόδια.  

Οι διαδηλωτές – κοινοί εγκληματίες πλέον, κατά την κυβέρνηση – έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν καταστήματα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, θυμίζοντας εικόνες από τον βίαιο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, που ώθησαν τότε τον Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του. Σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει την οργή των Γάλλων τότε, ο πρόεδρος ανακοίνωσε μέτρα αξίας 10 δισ. ευρώ, καθώς και τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου με τους πολίτες.

Πολιτικοί αναλυτές, αναφέρουν οι «Financial Times», σημείωναν ότι ο εθνικός αυτός διάλογος ήταν μία πολιτική επιτυχία για τον Μακρόν, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Πριν από τα σοβαρά επεισόδια του Σαββάτου μάλιστα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις ήθελαν τον Γάλλο πρόεδρο να έχει ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου συμμετείχαν περί τα 10.000 «κίτρινα γιλέκα» στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ συνολικά 32.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής επικράτειας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Ήταν η «18η πράξη» των «κίτρινων γιλέκων», η οποία ανάγκασε μάλιστα τον Μακρόν να διακόψει τις διακοπές του για σκι και να επιστρέψει εσπευσμένα στο Παρίσι.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων δεν είναι πλέον διαδήλωση», τόνισε ο Μακρόν σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το Σάββατο. «Όλοι όσοι βρίσκονταν στη λεωφόρο είναι συνεργοί σε αυτό», υπογράμμισε για να προσθέσει ευθύς αμέσως την ανάγκη δραστικών μέτρων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε περίπου 1.500 βίαιους διαδηλωτές. Η αστυνομία έκανε χρήση νερού και δακρυγόνων, ενώ προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 120 διαδηλωτών.

naftemporiki.gr