Skip to main content

«Μετωπική» για την υπόθεση Λιγνάδη

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 

Κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ούτε γνώριζε τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, ούτε αποπειράθηκε να συγκαλύψει την υπόθεση έδωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προανήγγειλε δε αυστηροποίηση των ποινών για σεξουαλική κακοποίηση εν μέσω αντιδράσεων από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, που του καταλόγισε ότι αρνείται να αναλάβει κάθε πολιτική ευθύνη.

«Ποια συγκάλυψη; Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες, όχι ημέρες, από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας, που επαναλαμβάνω ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με απόλυτη σαφήνεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε σχετική συζήτηση στη Βουλή που διοργανώθηκε έπειτα από δική του πρωτοβουλία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Δήλωσε, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι η κυρία Μενδώνη δεν ήξερε «για τις σκοτεινές πλευρές» του Δ. Λιγνάδη. Έπλεξε δε και το εγκώμιο της υπουργού Πολιτισμού λέγοντας ότι είναι «αποτελεσματική» και φέρνοντας παραδείγματα των «επιτυχιών» της. Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε, ωστόσο, το γεγονός ότι η κυρία Μενδώνη καταφέρθηκε κατά του κ. Λιγνάδη χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο» και περιέγραψε αυτή τη φράση ως «επικοινωνιακή αστοχία».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ούτε και ο ίδιος γνώριζε τον κ. Λιγνάδη και διέψευσε την κατηγορία ότι υπήρξαν «φίλοι». «Ζήτημα είναι αν τον είχα δει μία ή δύο φορές ως ηθοποιό. Δεν τον ήξερα προσωπικά. Τοποθετήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών για να δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο ασφαλείας και εμπιστοσύνης» ενάντια στα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης. Ειδικότερα, προανήγγειλε ότι θα αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας ως προς τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ότι σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ακόμη είπε ότι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα και ότι εγκαινιάζεται διαδικτυακή πύλη (metoo.gov.gr), όπου θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε επίμονα τον πρωθυπουργό να εξηγήσει γιατί διατηρεί ακόμη την υπουργό Πολιτισμού στη θέση της και αντέκρουσε τον ισχυρισμό περί άμεσης αντίδρασης, επισημαίνοντας ότι η κ. Μενδώνη εξακολουθούσε να μιλά για φήμες και μετά την κατάθεση της μήνυσης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε αναληθώς ότι ο κ. Λιγνάδης είχε παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους. Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν η κ. Μενδώνη εκβιάζει τον πρωθυπουργό και του καταλόγισε ότι εκτίθεται «πολιτικά και ηθικά» όσο δεν ζητεί την παραίτησή της.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθαν όμως και σε έντονη αντιπαράθεση αναφορικά με υβριστικές δηλώσεις στελεχών τους και δημοσιογράφων. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε «χυδαίες» και «σεξιστικές» αναρτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη κατά της συντονίστριας για το προσφυγικό Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία χθες ήταν παρούσα στα υπουργικά έδρανα, απουσία της κ. Μενδώνη. Πίεσε δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδικάσει τον κ. Πολάκη και τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη που άφησε με ανάρτησή του υπονοούμενα περί «παιδεραστών» στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις από αυτές τις αναφορές, αποκηρύσσοντας την ασυδοσία του πληκτρολογίου, χωρίς να προβεί όμως σε ονομαστικές αναφορές.

Δριμεία κριτική άσκησε η ελάσσονα αντιπολίτευση

Γραμμή ίσων αποστάσεων για τον ακραίο λόγο στον πολιτικό βίο τήρησε χθες στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για άλλα θέματα. Σε εντελώς διαφορετικό τόνο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για πολιτικές ευθύνες τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και της κυρίας Μενδώνη. Επίσης καταδίκασε την ανάρτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «κίναιδο» και «παιδεραστή» τον Άρη Βελουχιώτη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση και του ιδίου του πρωθυπουργού που ζήτησε από τον κ. Λαζαρίδη να ανασκευάσει. Παραίτηση της κ. Μενδώνη ζήτησε και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, καταλόγισε τον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε να μεταφέρει την ατζέντα μακριά από το κίνημα «me too».