Skip to main content

Ισραήλ: «Παγώνουν» οι δωρεές πλεονασματικών εμβολίων μετά από αντιδράσεις

Το Ισραήλ πάγωσε τη διανομή πλεονασμάτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε συμμαχικές χώρες κυρίως, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εξετάσουν εάν μια τέτοια κίνηση αποτελεί μέρος των προνομίων του πρωθυπουργού.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την αποστολή “περιορισμένης ποσότητας” εμβολίων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στους Παλαιστίνιους και σε αρκετές χώρες, δύο από τις οποίες ανακοίνωσαν τη ενίσχυση της διπλωματικής τους παρουσίας στην Ιερουσαλήμ.

Σήμερα το βράδυ, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι έπειτα από αιτήματα πολιτών, “ο γενικός εισαγγελέας ακολουθεί τη διαδικασία για να επαληθεύσει εάν τα εμβόλια πράγματι μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό χωρίς άδεια”.

Το υπουργείο δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μέιρ Μπεν-Σαμπάτ είχε ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα νομική γνωμοδότηση για την απόφαση της δωρεάς των εμβολίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μπεν-Σαμπάτ ενημέρωσε τον γενικό εισαγγελέα ότι “είχε εκδοθεί εντολή για το πάγωμα κάθε δραστηριότητας στο θέμα αυτό”.

Το Ισραήλ έστειλε ήδη  δόσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για το νοσηλευτικό προσωπικό της Παλαιστινιακής Αρχής, απόφαση που εγκρίθηκε από την υπουργική επιτροπή για την ασφάλεια και τον γενικό εισαγγελέα.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ είχε ζητήσει το πάγωμα των δωρεών εμβολίων σε ξένες χώρες.

 Διπλωματία του εμβολίου  

Σε επιστολή που απηύθυνε στον Νετανιάχου, ο Μπένι Γκαντζ υπογραμμίζει πως, παρότι η απόφαση να δοθούν εμβόλια στη γειτονική Παλαιστινιακή Αρχή ακολουθεί τη “δέουσα διαδικασία” και τις ιατρικές ανάγκες του Ισραήλ, “η προμήθεια εμβολίων σε άλλες χώρες ουδέποτε εξετάστηκε από τους ειδικούς φορείς”.

Ο Μπένι Γκαντζ, ο οποίος όπως ο Νετανιάχου, πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Μαρτίου, τόνισε ότι το θέμα επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί από την υπουργική επιτροπή για την ασφάλεια, δηλώνοντας ότι το μέτρο ανακοινώθηκε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και συνεπώς είναι “αντίθετο με τον νόμο”.

Η Ονδούρα, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι τη μετεγκατάσταση της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των παραληπτών εμβολίων, σύμφωνα με αρκετές πηγές.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, που σχεδιάζει να ανοίξει διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ τον προσεχή μήνα, δήλωσε την Τρίτη ότι έλαβε ήδη 5.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna από το εβραϊκό κράτος. Η Ουγγαρία και η Γουατεμάλα αναμένεται επίσης να λάβουν εμβόλια.

Το Ισραήλ χορήγησε τις δύο συνιστώμενες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή στο ένα τρίτο του πληθυσμού του.

Ενώ πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις παραδόσεις εμβολίων, το Ισραήλ απέφυγε τις ελλείψεις από την έναρξη των εμβολιασμών στις 19 Δεκεμβρίου χάρη σε μια συμφωνία με την Pfizer που του επιτρέπει να λαμβάνει γρήγορα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με αντάλλαγμα τα βιοϊατρικά δεδομένα για την επίδραση του εμβολίου.

Χθες, Τέταρτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι οι δωρεές εμβολίων που αφορούν “συμβολικές ποσότητες” από πλεονασματικό απόθεμα και δεν γίνονται σε βάρος του εμβολιασμού” των Ισραηλινών, αλλά έχουν διπλωματική βαρύτητα.

Οι περισσότερες χώρες δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αλλά ο πρωθυπουργός, ο οποίος περιγράφει την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα “του εβραϊκού κράτους”, επιδοκιμάζει τα κράτη που διεξάγουν διπλωματία με το Ισραήλ από την αμφισβητούμενη πόλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ