Skip to main content

Lockdown: Η Κροατία ανοίγει ενώ η Φινλανδία περιορίζεται

Η Κροατία χώρα ανοίγει και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των εστιατορίων αλλά ζητά από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Την ίδια ώρα η Φινλανδία θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς κατά της Covid-19 από τις 8 Μαρτίου.

Η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξωτερικοί χώροι σε μπαρ και εστιατόρια μπορούν να ξανανοίξουν την επόμενη εβδομάδα ύστερα από τρεις και πλέον μήνες που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας της Covid-19, παρά τη μικρή αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών.

Η χώρα κατέγραφε περίπου 4.500 ημερήσια κρούσματα πριν από τρεις μήνες αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε αρκετές εκατοντάδες την ημέρα. Σήμερα, ανακοινώθηκαν 544 νέα κρούσματα, συγκριτικά με 365 μία εβδομάδα νωρίτερα.

«Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε από τις χαμηλότερες εβδομαδιαίες συχνότητες της (COVID-19) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την 1η Μαρτίου, θα ανοίξουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι των μπαρ και των εστιατορίων. Νομίζουμε ότι είναι μια σωστή κίνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια, γέμισαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ πριν από μερικές εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν κατά του κλεισίματος των επιχειρήσεων που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν.

Οι εσωτερικοί χώροι των μπαρ και των εστιατορίων θα παραμείνουν κλειστοί.

Από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται επίσης οι αθλητικές προπονήσεις σε κλειστούς χώρους.

«Ωστόσο, τα μέτρα μπορούν πάντα να γίνουν (και πάλι) περισσότερο περιοριστικά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωσε ο Πλένκοβιτς.

Τα καταστήματα έχουν παραμείνει ανοικτά στην Κροατία όλο τον χειμώνα, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους και τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ συνιστάται στους εργαζόμενους να προτιμούν την τηλεργασία όποτε είναι δυνατόν.

Οι δημόσιες συναθροίσεις περιορίζονται στα 25 άτομα.

Όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 έχουν ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς και καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στην προμήθεια των εμβολίων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδεύει η Φινλανδία

Επίσης, η Φινλανδία θα τεθεί σε lockdown τριών εβδομάδων ξεκινώντας από τις 8 Μαρτίου και είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το lockdown δεν θα περιλαμβάνει απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά θα προβλέπει το κλείσιμο των εστιατορίων και την τηλεκπαίδευση, αντί της διά ζώσης διδασκαλίας, για μαθητές 13 ετών και άνω, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από συζήτηση για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο. Μεταξύ άλλων, βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέπει να κλείσουν τα εστιατόρια καθώς και να απαιτείται από τους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών να εργάζονται περισσότερες ώρες και να ακυρώσουν τις άδειές τους.

Η Μαρίν δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η διασπορά των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Εάν περιμένουμε να επιδεινωθεί η κατάσταση, θα είναι πιο δύσκολο να το σταματήσουμε», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα-Μάγια Χένρικσον, μέλος μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητο να τεθούν σε ισχύ όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πράξη έκτακτων εξουσιών και ότι ο περιορισμός της δραστηριότητας των εστιατορίων θα είναι αρκετός.

Το χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων

Ενώ η Φινλανδία έχει αυτή τη στιγμή το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει γρήγορη αύξηση στα νέα ημερήσια κρούσματα, που χθες έφθασαν τα 590.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η επιδημία έχει επιδεινωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με την μητροπολιτική περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ελσίνκι να είναι η χειρότερο πληγείσα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters