Των Κατερίνας Κοκκαλιάρη και Γιώργου Γερακάρη
Μήνυμα στήριξης στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρεται στην Ολομέλεια, όπου θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την «ποιότητα του δημόσιου διαλόγου». Ωστόσο, δεδομένο θεωρείται πως θα υπάρξει μια ευρύτερη… μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με το πολιτικό θερμόμετρο τις τελευταίες ημέρες να χτυπά «κόκκινο».
Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός στήριξε τη Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- πως «είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς, των οποίων τις παραιτήσεις έχει ζητήσει». Θύμισε ταυτόχρονα ότι η Λίνα Μενδώνη έχει βοηθήσει αρκετούς υπουργούς, λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο -παρά το ότι έχει γίνει λόγος για ατυχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς από τη Λ. Μενδώνη– εκτιμούν πως δεν συντρέχει λόγος απομάκρυνσης της υπουργού Πολιτισμού. Παράλληλα «βλέπουν» προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και μιλούν για «καμπάνια χυδαιότητας», κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν πρέπει ακραίες φωνές να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα «ελληνικό QAnon».
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοποίησης. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται αλλαγές στον ποινικό κώδικα (με έμφαση στην προστασία ανηλίκων), αλλά και ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων που θα εκσυγχρονίζουν την εργατική νομοθεσία σε ανάλογα θέματα.
Η πολιτική ευθύνη και το «non paper»
Την ίδια στιγμή η υπουργός Πολιτισμού δέχεται έντονα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε υψηλούς τόνους κριτική στους χειρισμούς που έγιναν ασκείται και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, ενώ αναφέρει πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική ευθύνη. Παράλληλα η Κουμουνδούρου εκτιμά πως γίνεται μια προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης.
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο- επισημαίνεται: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε όσα λέμε τόσες μέρες – η κ. Μενδώνη τόσο καιρό λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του. Και αφού μάζεψε τους βουλευτές του που ζητούσαν την παραίτησή της, τώρα φρόντισε να στείλει το ίδιο μήνυμα και στους υπουργούς του για να τη στηρίξουν, διαρρέοντάς το μάλιστα και με non paper. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να επιβεβαιώσει πως η πολιτική ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον κ. Μητσοτάκη;».
Σήμερα η κατάθεση του Δ. Λιγνάδη
Σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος της υπόθεσης, σήμερα το μεσημέρι θα καταθέσει ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή ο Δημήτρης Λιγνάδης, οπότε και θα κριθεί εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του για αδικήματα σεξουαλικής βίας.
Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός, διά του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται από τους δύο μηνυτές του (για βιασμό), αποδίδοντάς τες σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία», ενώ κατέθεσε και αίτηση ακυρότητας κατά της ποινικής προδικασίας και έκανε και πάλι λόγο για «μία χοντροκομμένη κατασκευή», με στοιχεία «θολά και κόντρα στην κοινή λογική», για την οποία εφαρμόστηκε μία «ταχύτατη διαδικασία κατά ευθεία παράβαση της νομιμότητας».
Ειδικότερα, ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας βάσει της οποίας εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υπέβαλε χθες ο Δημήτρης Λιγνάδης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορός του κ. Κούγιας, «ο αρμόδιος εισαγγελέας περιόρισε το υλικό στην κατάθεση όσων έκαναν μηνύσεις, ενώ και ο φερόμενος ως κατηγορούμενος, δεν είχε κληθεί προηγουμένως να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου». Και πρόσθεσε: «Αυτά που ακούγονται περί 41 μαρτύρων είναι μύθος. Δέκα φίλοι με μηνύσεις των μηνυτών. Νομικό ενδιαφέρον έχει μόνο ένας εκ των φερομένων ως παθόντων. Και οι δύο φερόμενοι ως παθόντες είναι Αιγύπτιοι. Ο εντολέας μου από ταξιδιωτικά έγγραφα αποδεικνύει πως ήταν στην Αίγυπτο την περίοδο για την οποία κατηγορείται». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κούγια, ο ένας καταγγέλλει τον κ. Λιγνάδη ότι είχαν μέρα παρά μέρα σεξουαλικές επαφές και μια ημέρα ο κ. Λιγνάδης τον εξανάγκασε σε ασελγείς πράξεις, «μια ημέρα του Αυγούστου του 2010 και αυτό είναι δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια. Ο δεύτερος την περίοδο που καταγγέλλει την πράξη ήταν μια ημέρα πριν συμπληρώσει τα 17 του χρόνια».
Ο κ. Κούγιας συνέχισε λέγοντας ότι ο δεύτερος καταγγέλλει ότι σε σουίτα ξενοδοχείου στην Επίδαυρο ο Δ. Λιγνάδης τον εξανάγκασε σε ασελγείς πράξεις. Όπως υποστήριξε, και οι δυο καταγγελίες καταρρέουν, καθώς τις δύο ημερομηνίες που αναφέρουν οι καταγγέλλοντες ο πελάτης του δεν ήταν στα σημεία που αναφέρουν.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χθες η διαδικασία των καταθέσεων μαρτύρων, καθώς στην Εισαγγελία βρέθηκε ο επικεφαλής του Πειθαρχικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας, ο οποίος κατέθεσε φάκελο με σημαντικές καταγγελίες, που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν τη δικαστική έρευνα σε αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από νέα πρόσωπα. Ο κ. Τσαρούχας φέρεται να κατέθεσε χθες διψήφιο αριθμό καταγγελιών για αδικήματα που σχετίζονται με την προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Μάλιστα, σημαντικό μέρος τους φαίνεται πως είναι παραγεγραμμένες. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν δύο τρεις καταγγελίες που αφορούν το κακούργημα του βιασμού, οι οποίες θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρχές.
Τέλος, καταγγελλόμενος πρωταγωνιστής και δημοφιλής ηθοποιός ελέγχεται ήδη από τις δικαστικές αρχές και για άλλες καταγγελίες περί σοβαρών σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αλλά και για μία περίπτωση που γυναίκα συνάδελφός του τον έχει καταγγείλει για απόπειρα βιασμού.