Από την έντυπη έκδοση
Παρά τη δεινή και παρατεταμένη οικονομική κρίση που τη δοκιμάζει, η Ελλάδα παρέμεινε στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των 29 κρατών-μελών του NATO και το 2017, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Συμμαχίας.
Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στο 2,36% του ΑΕΠ, που ήταν η δεύτερη υψηλότερη αναλογία στο NATO.
Πέραν της Ελλάδας, μόλις τρία κράτη-μέλη πέτυχαν τον στόχο του 2%, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία, ενώ στο όριο βρίσκεται η Πολωνία.
Αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού και των διακυμάνσεων στην ισοτιμία, το NATO εκτιμά πως οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας διαμορφώθηκαν στα 5,845 δισ. δολ. Οι αντίστοιχες δαπάνες της Τουρκίας ανήλθαν στα 17,586 δισ. δολ.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι δαπανά 545 δολάρια κατά κεφαλήν για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών της, ευρισκόμενη στην 8η θέση ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας. Οι επτά χώρες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα έχουν και υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Σε μέγεθος στρατεύματος, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 106.000 ένστολους, σχεδόν 22.000 λιγότερους σε σχέση με το 2010.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αριθμούν 387.000 ένστολους, έχοντας μειωθεί κατά 108.000 σε βάθος επταετίας.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη δύναμη στη Συμμαχία, καθώς καταβάλλουν σχεδόν το 72% των συνολικών δαπανών του ΝΑΤΟ.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς αύξησαν τις δικές τους στρατιωτικές δαπάνες για τρίτο συναπτό έτος το 2017, ενισχύοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους κατά σχεδόν 5% σε σχέση με πρόπερσι.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί μεγάλες πιέσεις στα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.