Skip to main content

Σλοβακία: Δεν εγκαταλείπει την πολιτική ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φίτσο

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεσμεύτηκε να παραμείνει στην πολιτική ως ενεργό μέλος του κυβερνώντος, κεντροαριστερού κόμματός του, αφού παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο, μεσούσης της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε στη χώρα η δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.

«Είπα στον πρόεδρο: μην ανησυχείς, δεν εγκαταλείπω την πολιτική, θέλω να είμαι ένας ενεργός ηγέτης κόμματος», είπε ο κ. Φίτσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα, στον οποίο υπέβαλε την παραίτησή του.

«Ο ρόλος μου θα έγκειται στο να στηρίζω τον νέο πρωθυπουργό και να προωθώ τις προτεραιότητες που είναι σημαντικές για το Smer: τον σαφή προσανατολισμό του υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος Κίσκα αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Φίτσο κατά τη διάρκεια τελετής και ανέθεσε στον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι, στέλεχος του κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού, να αναλάβει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από το κεντροαριστερό Smer-SD (Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία), το εθνικιστικό δεξιό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα και το μικρό κεντροδεξιό κίνημα Most-Hid.

naftemporiki.gr