Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: Ρεσιτάλ υποκρισίας του Κυρ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα

Επίθεση προσωπικά κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ υποκρισίας», με αφορμή όσα είπε στις ΗΠΑ σχετικά με τα εθνικά θέματα.

«Για το μεν ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προ εβδομάδος ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το περιστατικό ένα σύνηθες και μικρό συμβάν που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποκρισία που «αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, η κ. Σπυράκη εμφανίστηκε να αλλάζει ξανά τη γραμμή της Ν.Δ. αναφερόμενη, με τρόπο ειρωνικό, στο περιστατικό ως σύνηθες. Ποιον ειρωνεύεται αλήθεια; Την ελληνική κυβέρνηση ή τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη;»

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού είναι πιο σημαντικά από το θέμα της ονομασίας, ενώ δεν επανέλαβε τη θέση του για αναζήτηση λύσης σε άλλη συγκυρία, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της γείτονος είναι θετική προς έναν συμβιβασμό».

Παρατήρησε: «Το θέμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς, αρνούμενος κάθε συζήτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και αξιοποιώντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από θέσεις που φλερτάρουν με τον εθνικισμό, ενώ στις ΗΠΑ προφανώς επειδή ντρέπεται για τις θέσεις που εκφράζει στο εσωτερικό, να φορά το μανδύα του μετριοπαθούς και φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή».

Με βάση τα παραπάνω κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

«Θεωρεί το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς σύνηθες και μικρό ή εκτιμά ότι πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο;

Είναι υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή όχι, εδώ δεν χωρούν υπεκφυγές.

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης τη συγκυρία κατάλληλη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ή θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο;

Και, τέλος, έπραξε ορθά η κυβέρνηση που επέλεξε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι δυστυχώς αναγκασμένος να πάρει θέση. Αυτή είναι η πολιτική του υποχρέωση με βάση τη θεσμική του ιδιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.