Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Μετέωρη η αναθεώρηση του Συντάγματος

«Μετέωρη» χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος που θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του «που η συζήτηση αυτή γίνεται με τα έδρανα της βουλής να είναι άδεια», ενώ τόνισε πως «ακόμη και ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση αποτελούμενη από 23 σελίδες με επικίνδυνες διατάξεις και βερμπαλισμούς», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Παράλληλα, σημείωσε πως «από την αρχή της διαδικασίας είχα εισηγηθεί στον κ. Τσίπρα μια άπλη λύση να ψηφιστούν όλα τα τα άρθρα που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίναμε ότι έπρεπε να αλλάξουν και η επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές θα άλλαζε ότι έπρεπε. Ωστόσο δεν το αποδέχτηκε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που εμείς χαρακτηρίζουμε ολέθριες, όπως η απλή αναλογική και οι ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ. Και βέβαια αχρείαστες διατυπώσεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Καμία πρόταση από την Κυβέρνηση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σύγχρονη Παιδεία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές.», υπογράμμισε.

«Η Nέα Δημοκρατία κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση οκτώ παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης..

«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε, «είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ν.Δ. θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό», σημείωσε.

Αναφορικά με το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία».

«Η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr