Skip to main content

«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αγιαννιού τη χάρη» – Το αμίλητο νερό

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής / Facebook Στο πηγάδι ου βρίσκεται ακόμα στην Καισαριανή, με λουλούδια και το αμίλητο νερό

Το έθιμο αναβίωσε στην Καισαριανή, από τον Μικρασιατικό Σύλλογο της πόλης και το δήμο

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Από το αρχαίο κληδον- που σημαίνει μαντικό σημάδι προέρχεται η ονομασία του Κλήδονα, του εθίμου της φωτιάς και του αμίλητου νερού, το οποίο έχει πανάρχαιες ρίζες, απαγορεύθηκε ως ειδωλολατρικό και πλέον σχετίζεται με τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αλλά και με το θερινό ηλιοστάσιο.

Την… προφητεία που αφορούσε τα ανύπαντρα κορίτσια τα οποία περίμεναν να μάθουν τον μελλοντικό σύζυγο, ακολουθούσε γλέντι και τραγούδι – πολλοί έμεναν έξω μέχρι να δουν το ξημέρωμα.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.pontosnews.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.