Skip to main content

Υπόθεση Πάτρας: «Βάζω και τη σφραγίδα μου ότι η Μαλένα δεν έφυγε από λευχαιμία», κατέθεσε ογκολόγος

INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ήταν σοκαριστικό, αιφνίδιο δεν το περίμενα ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαμε συγκλονιστεί»

Απόλυτος ότι η κατάσταση της υγείας της μικρής Μαλένας δεν ενέπνεε την οποιαδήποτε ανησυχία όσο καιρό βρισκόταν στο νοσοκομείο Παίδων, εμφανίστηκε ο παιδίατρος ογκολόγος, Απόστολος Πουρτσίδης, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη της κατηγορουμένης από την Πάτρα.

«Η Μαλένα μας δυστυχώς χάθηκε, αλλά όχι από τη λευχαιμία της, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό βάζω και τη σφραγίδα μου» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έμεινε» όταν τον ενημέρωσαν ότι το παιδί πέθανε.

«Μου είπε η συνάδελφος χάσαμε τη Μαλένα. Πραγματικά έμεινα.

Περιμέναμε κάποιο παιδί, δεν κατάλαβα τι έλεγε και μου είπε «τη Μαλένα».

«Δεν το περίμενα ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία»

Ήταν σοκαριστικό, αιφνίδιο δεν το περίμενα ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαμε συγκλονιστεί.

Είπαν ότι τη βρήκαν σε μυδρίαση και έγιναν προσπάθειες ανάνηψης. Η μυδρίαση είναι η άμεση ένδειξη θανάτου, δηλαδή δεν υπάρχει καμία λειτουργία, έχουν σταματήσει να λειτουργούν η καρδιά και οι πνεύμονες».

Περιγράφοντας τι έγινε όταν αντίκρυσε τους γονείς της Μαλένας, είπε: 

«Ο πατέρας ήταν σε μια πολυθρόνα και ψέλλιζε κάτι για την κορτιζόνη»

«Πήγα στο δωμάτιο υπήρχε διάχυτη θλίψη, σοκ απόγνωση και είπα στους γονείς ότι πρέπει να γίνει νεκροτομή. Δεν ρώτησαν κάτι. Ο πατέρας ήταν σε μια πολυθρόνα και ψέλλιζε κάτι για την κορτιζόνη αλλά δεν θυμάμαι η μητέρα να είπε κάτι, ίσως ρώτησε «πώς έγινε αυτό». Ήταν και εκείνη συγκλονισμένη.

Μια γιαγιά αντέδρασε στη νεκροτομή «είναι ανάγκη να το πετσοκόψουν το παιδάκι;» είπε.

«Εγώ 35 χρόνια δεν έχω δει άνθρωπο με ηπατική ανεπάρκεια να περπατά στο διάδρομο»

Ο κ. Απόστολος Πουρτσίδης κατέθεσε ότι όταν ο πατέρας της μικρής του ζήτησε αντίγραφα της ιατροδικαστικής έκθεσης για δικαστική χρήση, εκείνος του απάντησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ηπατικής ανεπάρκειας και προσπάθησα να επικοινωνήσω με ιατροδικαστική αλλά λόγω καλοκαιριού δεν κατέστη  δυνατό… Του άφησα να εννοηθεί ότι  μέχρι να διευκρινιστεί από τι πέθανε η Μαλένα να μην κάνουν άλλο παιδί . Σε αυτή την περίπτωση σκέφτεσαι και τα γονιδιακά … » αποκλείοντας ωστόσο ο θάνατος της Μαλένας να προήλθε από ηπατική ανεπάρκεια.

«Το παιδί δεν πέθανε ούτε από λευχαιμία ούτε από ηπατική ανεπάρκεια»

«Εγώ 35 χρόνια δεν έχω δει άνθρωπο με ηπατική ανεπάρκεια να περπατά στο διάδρομο. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια, δεν έχω δει ασθενή να πεθαίνει από ηπατική ανεπάρκεια. Το παιδί δεν πέθανε ούτε από λευχαιμία ούτε από ηπατική ανεπάρκεια», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι ανησυχούσε για την Μαλένα

Νωρίτερα στην κατάθεσή της η  ψυχολόγος στο ογκολογικό τμήμα του «Αγλαΐα Κυριακού» Χαρίκλεια Λύρα ανέφερε ότι η μητέρα δεν την έπεισε όταν έδειχνε ότι αγωνιούσε για τη Μαλένα. 

«Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα. Χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία. Δεν με έπεισε. Σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκαθιδρυθεί καν η σχέση μητέρας – κόρης, δεν πρόλαβα όμως να βεβαιωθώ. Η μητέρα ήταν αποστασιοποιημένη. Είχε μια εμμονική σκέψη ότι θα συμβεί κάτι κακό, μού έκανε  εντύπωση. Μου έλεγε για τη Μαλένα ότι είναι πολύ καλή, ήσυχο κορίτσι που έχει σχέση καθαριότητας και τακτοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για ένα τόσο μικρό παιδί. Οι χαρακτηρισμοί της με ξένισαν. Ένα παιδί 3,5 ετών όπως η Μαλένα δεν μπορεί να έχει ρόλο μητέρας. Το συνέδεσε το παιδί με τη τακτοποίηση του χώρου. Δεν μπορεί ένα παιδί 3,5 ετών να τακτοποιεί σαν μεγάλη» κατέθεσε  η μάρτυρας η οποία χαρακτήρισε την κατηγορούμενη ψυχρή.

«Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο, δεν είναι το βλέμμα του ανθρώπου που υποφέρει. Δεν εξέφρασε καμία αγωνία. Είχε μια παγωμένη έκφραση. Υπάρχουν γονείς που κλαίνε είναι σε απελπισία. Ήταν σαν να ήταν σε αναμονή ενός επικείμενου κινδύνου» είπε η κ. Λύρα.

Η μάρτυρας, η οποία είχε συναντηθεί με το παιδί δυο μέρες πριν από τον θάνατό του, στις 11 Απριλίου 2019, την περιέγραψε ως ένα παιδί που την άκουγε ανέκφραστο.

«Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας μέσα στο θάλαμο»

«Η Μαλένα ήταν ένα παιδί που δεν εκφραζόταν δεν ρώτησε για παράδειγμα «μαμά ποια είναι η κυρία». Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας μέσα στο θάλαμο που ήταν σε απόσταση από το παιδί και δεν είχε καμία αλληλεπίδραση μαζί του. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό», κατέθεσε η μάρτυρας.

naftemporiki.gr