Skip to main content

Ναύπλιο: Οι θαλάσσιες ανεμώνες «καραδοκούν» – Τσίμπησαν δύο παιδιά, το ένα πήγε νοσοκομείο – Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει

Δεν είναι φυτό, όπως δείχνει εμφανσιακά - Τι πρέπει να ξέρουμε

Είναι ζώα, αλλά μοιάζουνε με φυτά. Ζούνε σχεδόν μόνιμα πάνω στα βράχια, αλλά μετακινούνται ελάχιστα. Και αν κάποιος τις πλησιάσει μπορεί να υποστεί ακόμη και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν.

Δύο παιδιά έπεσαν θύματα των θαλάσσιων ανεμώνων στην παραλία Καραθώνας του Ναυπλίου. Μάλιστα, σ’ ένα από τα παιδιά προκλήθηκε σοβαρό έκζεμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το Mega.

Μιλώντας στο κανάλι, η  θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, ανέφερε: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».

Για το τι πρέπει να κάνουμε  αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνα, η ειδική Δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα,είπε: «Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα.

Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν το οξύ τους. Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, θα πρέπει να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβη. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».