Skip to main content

Μ. Χρυσοχοΐδης: 63 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας από το τέλος του μήνα σε όλη τη χώρα

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καθημερινά συλλαμβάνονται 50 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Την αύξηση των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας από 18 σε 63 από το τέλος του μήνα, με την ίδρυση γραφείου σε κάθε νομό, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι ήδη σε κάθε νομό της χώρας λειτουργεί ένα «safe house» (ασφαλές σπίτι) υπό την εποπτεία της αστυνομίας, όπου μπορούν να φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως σημείωσε, ετησίως 20.000 γυναίκες τον χρόνο αναζητούν στέγη.

Συλλήψεις 50 ανδρών κάθε μέρα

«Η βία συνέβαινε πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τώρα αποκαλύπτεται καθώς τα στόματα ανοίγουν», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε πως καθημερινά συλλαμβάνονται 50 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία.

Ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 80 περιστατικά, 40 συλλήψεις και 150 κλήσεις στο 100. Είπε επίσης πως πλέον το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίνεται στις κλήσεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, επεσήμανε πως από χθες με ΚΥΑ που συνυπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, η εφαρμογή «panic button» επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι ενήλικες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τόσο γυναίκες όσο και ηλικιωμένοι.

Ενδοοικογενειακή βία: «Panic Button» σε όλη τη χώρα σε κάθε θύμα

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα της παραβατικότητας ανηλίκων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε πως η πλειονότητα των περιστατικών βίας αφορά κυρίως παιδιά των οποίων η εποπτεία τους είναι παραμελημένη, συμπληρώνοντας ότι κάθε βράδυ σημειώνονται δεκάδες περιστατικά με δράστες ανηλίκους που συλλαμβάνονται μαζί με τους γονείς τους.

Υπενθύμισε, δε, τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής, 24ωρης λειτουργίας- 10201- στην οποία μπορούν να απευθυνθούν όλοι όσοι αντιλαμβάνονται περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ανήλικοι, είτε ως δράστες, είτε ως θύματα.