Skip to main content

Προσγειώθηκε στην Κίνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS

Η παραμονή του Ρώσου προέδρου θα διαρκέσει δύο ημέρες

Έφτασε στο Πεκίνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.

Η παραμονή του Ρώσου προέδρου στο Πεκίνο θα διαρκέσει δύο ημέρες, 16 και 17 Μαΐου.

Σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης, ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε πως υποστηρίζει το σχέδιο της Κίνας για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης με την Ουκρανία, λέγοντας ότι το Πεκίνο έχει πλήρη κατανόηση του τι συμβαίνει στο μέτωπο.

Ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία παραμένει ανοικτή στο διάλογο και τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Το σχέδιο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεκίνο υπέβαλε ένα έγγραφο 12 σημείων πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, το οποίο έθετε γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν υπεισέρχονταν σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, έτυχε -όχι και τόσο- θερμής υποδοχής τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, αλλά αντανακλά την «ψευδή αφήγηση» της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της.

Ρωσία και Κίνα διακήρυξαν μια σχέση «χωρίς όρια» λίγες ημέρες πριν η Μόσχα ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το Πεκίνο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να παράσχει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα ήταν τον Οκτώβριο του 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters