Skip to main content

Τρίτη ημέρα εργασιών για το συνέδριο «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης» (βίντεο)

Φωτ. ekyklos.gr/ Christos Simatos

Οι θεματικές της τρίτης ημέρας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών από την Κυριακή.

Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η πρώτη θεματική της τρίτης ημέρας, Τρίτη 14 Μαΐου, ανήκε στη συνολική επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έζησε μια πρώτη Μεταπολίτευση το 1974 και μια δεύτερη «Μεταπολίτευση» με την οικονομική κρίση. Συζήτησαν οι Νίκος Βέττας, Κώστας Καλλίτσης, Φωκίων Καραβίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γκίκας Χαρδούβελης. Συντονίζει, η Ειρήνη Χρυσολωρά.

Αμέσως μετά η γενιά Z διατύπωσε την άποψη της για τη Μεταπολίτευση. Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν οι Μ. Δαφνομήλης,  Μ. Λιαλιούτη, Ν. Μέγκ, ενώ συντονίστρια ήταν η Φαίη Μακαντάση.

Εν συνεχεία, η «σκυτάλη» πέρασε σε τρεις πολιτιστικές θεματικές. Η πρώτη είχε ως αντικείμενο τις αφηγήσεις (Ρ. Γεωργακοπούλου, Κ. Μέρμηγκα, Γ. Σκαμπαρδώνης, Κ. Σχινά, Χρ. Χωμενίδης. Συντονιστής ήταν ο Σάκης Ιωαννίδης).

Αντικείμενο της δεύτερης πολιτιστικής θεματικής είναι η αισθητική (Β. Βαμβακάς, Δ.  Δουλγερίδης, Σ. Χηνιάδου- Καμπάνη, Ηλ. Κανέλλης, Α. Κούρκουλας,  και ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης. Παρεμβαίνει ο Άγγελος Παπαδημητρίου. Συντονίζουν: Κ. Μακρή  και Χρ. Δερβένης)

Ακολουθεί η τρίτη θεματική με αντικείμενο τη σκηνή και τις αναπαραστάσεις της Μεταπολίτευσης (Τ. Μπουλμέτης, Εύα Νάθενα, Στ.  Φασουλής. Συντονίζει: Μυρτώ Λοβέρδου)

Ακολουθεί μια σημαντική παρέμβαση όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος συζητά με τον Ευ. Βενιζέλο, και ο καταληκτήριος διάλογος για τα μεγάλα δίπολα της πεντηκονταετίας ως οιωνούς  για το μέλλον (Ευ. Βενιζέλος – Αλ. Παπαχελάς)

Το συνέδριο θα κλείσει όμως μουσικά με τη «Μπαλάντα της Μεταπολίτευσης» μια σύνθεση που αναζητά τον ήχο της Μεταπολίτευσης:

  • Νίκος Κυπουργός, «Η Μπαλάντα της Μεταπολίτευσης»
  • Τραγουδούν: Σαβίνα Γιαννάτου & Θανάσης Βούτσας
  • Παίζουν οι μουσικοί:
      • Θοδωρής Οικονόμου, πιάνο
      • Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά
      • Sergiu Nastasa, βιολί
      • Christopher Humphrys, βιολοντσέλο