Skip to main content

Συμφωνία των Πρεσπών: Από κοινού πρωτοβουλίες για την στήριξή της αναλαμβάνουν Τσίπρας – Ζάεφ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μετά την εμπρηστική κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει «Μακεδονία» την χώρα

Από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αναλαμβάνουν το επόμενο διάστημα, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, πρωτεργάτες για την υπογραφή της.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σύμφωνα με πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας  και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

«Υποκριτικός και επικίνδυνος εθνικιστικός λαϊκισμός»

Επισήμαναν, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εμπρηστική κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων της. Αγνοώντας το επίσημο κείμενο του όρκου της και παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα παρέκαμψε το συνταγματικό όνομα της χώρας, και την αποκάλεσε «’Μακεδονία’», επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που είχε εγείρει η επικράτηση του εθνικιστικού VMRP DPNME στη γειτονική χώρα.

Βόρεια Μακεδονία: Η αναζωπύρωση της έντασης, το μήνυμα Μητσοτάκη και το μέτωπο κατά της Σιλιάνοφσκα