Skip to main content

Βόρεια Μακεδονία: Μια «φίλη του Όρμπαν» διεκδικεί την προεδρία

EPA/GEORGI LICOVSKI

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE βρίσκεται στα πρόθυρα της νίκης

Περίπου 1,8 εκατομμύρια πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για την ανάδειξη Προέδρου της χώρας και της νέας βουλής.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE βρίσκεται στα πρόθυρα της νίκης, με την εκλογή  στην προεδρία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα, καθώς στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 24 Απριλίου, επικράτησε με 40% έναντι του Σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου προέδρου της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι (20%)

Η 70χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έδειξε πώς αν εκλεγεί θα ακολουθήσει  συγκρουσιακή πορεία εναντίον των γειτονικών χωρών Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η υποψήφια της εθνικιστικής αντιπολίτευσης έχει καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιεί εκ νέου τη συνταγματική ονομασία της χώρας («Μακεδονία»), παρά την επίσημη αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το VMRO-DPMNE τάχθηκε άλλωστε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και ο αρχηγός του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι και υποψήφιος πρωθυπουργός, εξακολουθεί να μην αναφέρει το νέο κρατικό όνομα της χώρας. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει να αφαιρέσει δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας. Η Βουλγαρία απαιτεί να αναφέρεται η «βουλγαρική μειονότητα» στο προοίμιο του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Όλα αυτά θα σήμαιναν βέβαια ένα τέλος στην πολιτική προσέγγισης της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. «Οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν μια θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης για το κράτος –μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό θα είχε συνέπειες και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», γράφει η γερμανική FAZ, χαρακτηρίζοντας την  Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα  «νέα φίλη του Όρμπαν».

Βόρεια Μακεδονία: Θα σεβαστώ τον προσδιορισμό «Βόρεια», αλλά δεν θα τον χρησιμοποιώ

Πλειοψηφία της εθνικιστικής δεξιάς και στη Βουλή

Στις βουλευτικές εκλογές μετέχουν 17 κόμματα, αλλά και εδώ  πρώτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί  το συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE βρίσκεται στα πρόθυρα της νίκης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στα Σκόπια, το VMRO-DPMNE αναμένεται να καταλάβει περίπου 55 έδρες( σε σύνολο 120), και αν δεν καταφέρει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα συνεργαστεί με κάποιο αλβανικό κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλωστε, σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων εθνικών ισορροπιών στη χώρα, καθώς οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού

Το αναμφισβήτητα φιλοευρωπαϊκό –σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2017, αναμένεται να υποστεί μεγάλη ήττα και στις βουλευτικές εκλογές.  «Θα σχηματιστεί σίγουρα ένας κυβερνητικός συνασπισμός και όλα δείχνουν ότι θα ηγείται από το VMRO-DPMNE και θα εξακολουθεί να αποτελείται από τον αλβανικό συνασπισμό Vlen και το νέο εθνικιστικό κόμμα ZNAM», λέει ο καθηγητής πολιτικής Τατζ Ζόραν Ιλιέφσκι, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πάντως  ότι η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα ρίξει τους τόνους και θα μετριάσει τις εντάσεις μετά τις εκλογές. Όπως τονίζουν αναλυτές στα Σκόπια «είναι απίθανο το VMRO-DPMNE να θυσιάσει την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον βωμό της εθνικιστικής του ρητορικής». Σύμφωνα άλλωστε, με έρευνα του Ινστιτούτου Πρεσπών στα Σκόπια, το 67% θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ σε δημοψήφισμα στη Βόρεια Μακεδονία.