Skip to main content

Θεία Λειτουργία Μεγάλης Πέμπτης – Δείτε live

Σε απευθείας μετάδοση ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23), στον Ιερό Νιπτήρα (το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Χριστό) και την προδοσία του Ιούδα. 

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο “αμνούς” (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Μεγάλη Πέμπτη: Live η Ακολουθία των Αγίων Παθών και τα 12 Ευαγγέλια

Δίτε σε απευθείας μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης με τον Μυστικό Δείπνο, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων. 

Τα 12 Ευαγγέλια

Το απόγευμα προς βράδυ πραγματοποιείται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια (του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη) σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή.

Παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο τον χώρο του ναού, ενώ ψάλλεται το «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου».