Skip to main content

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Το γεν χάνει σταθερά την αξία του για περισσότερα από τρία χρόνια. Τώρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2021

Σημαντική άνοδο καταγράφει το γεν μετά από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος, καθώς είχε υποχωρήσει  στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1990.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, παρενέβη σήμερα για τη στήριξη του γεν, με αποτέλεσμα η ισοτιμία με το δολάριο να υποχωρήσει στα 155,01 γεν, από τα 160,245, που ήταν το πρωί. Μέχρι τώρα πάντως δεν υπάρχει  επίσημη επιβεβαίωση των παρεμβάσεων της τράπεζας, ούτε από το Ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο κορυφαίος νομισματικός παράγοντας της Ιαπωνίας Μασάτο Κάντα αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο «Δεν θα το σχολιάσω τώρα», είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες, τα ιαπωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πούλησαν δολάρια για να ενισχύσουν το γεν.

«Αν και δεν είναι ακόμη επίσημο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Φρανσέσκο Πέσολε, ειδικός συναλλάγματος στην τράπεζα ING, σχολιάζοντας την εξέλιξη των τιμών. Ορισμένοι ειδικοί αναμένουν τώρα περαιτέρω μέτρα. «Εάν η σημερινή κίνηση αντιπροσωπεύει μια παρέμβαση των αρχών, τότε είναι απίθανο να είναι μια μεμονωμένη κίνηση», δήλωσε ο Νίκολας Κία, οικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Ασίας στην τράπεζα Standard Chartered στη Σιγκαπούρη.

«Η κίνηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής παρέμβασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας και δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή, καθώς σήμερα ήταν αργία», δήλωσε ο Τόνι Σικαμόρε, αναλυτής αγοράς στον χρηματοοικονομικό οίκο IG στο Σίδνεϊ. «Μια τέτοια μέρα, η ρευστότητα στην αγορά είναι χαμηλότερη», είπε, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει περισσότερη δύναμη για την ιαπωνική κεντρική τράπεζα.

Για εβδομάδες, οι αγορές περίμεναν σημάδια στήριξής του από τις ιαπωνικές αρχές. Η συναλλαγματική ισοτιμία του γεν έναντι του δολαρίου έχει ήδη μειωθεί κατά 11% εφέτος. Κατά καιρούς το ιαπωνικό νόμισμα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 ετών, έναντι του δολαρίου .

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική δεν στοχεύει άμεσα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αν και οι διακυμάνσεις τους θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Τον περασμένο μήνα, οι νομισματικές αρχές έκαναν μια ιστορική έξοδο από το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της Ιαπωνικής οικονομίας και αύξησαν τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Το 2022, η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές για να στηρίξει το νόμισμά της. Εκείνη την εποχή, το ιαπωνικό νόμισμα είχε υποχωρήσει στα 152 γεν έναντι του δολαρίου, το οποίο ήταν χαμηλό 32 ετών εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αρχές είχαν ξοδέψει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τα μέτρα στήριξης. Το γεν χάνει σταθερά την αξία του για περισσότερα από τρία χρόνια. Τώρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2021.