Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το ράλι κατά 1.900% στην Epsilon και το ξένο fund με υπεραξίες άνω του 1.000%

Στους μεγάλους ωφελημένους και η Εθνική Τράπεζα

Την (καλή) τύχη της Entersoft θα έχει, όπως όλα δείχνουν, η Epsilon Net, με τους βασικούς μετόχους να πετυχαίνουν ένα deal, το οποίο ανεβάζει την αποτίμηση της εισηγμένης στα 650 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, για όσους δεν καταλαβαίνουν, περίπου 33 φορές τα ετήσια κέρδη του 2023!

Η συμφωνία προβλέπει ότι το αμερικανικό fund General Atlantic, μαζί με τον βασικό μέτοχο Γιάννη Μίχο (κατέχει το 55%) και την Εθνική Τράπεζα (ελέγχει το 7,5%) θα υποβάλλουν από κοινού δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο του μετοχικού κεφαλαίου (37%), με στόχο τη συγκέντρωση του 100% και την έξοδο από το Χρηματιστήριο.

Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 12 ευρώ, δηλαδή ένα επίπεδο 18,8% υψηλότερο σε σχέση με τη χθεσινή τιμή των 10,10 ευρώ, όταν και η Epsilon άξιζε στο χρηματιστηριακό ταμπλό κοντά στα 550 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα deals παίρνουν… φωτιά και συντηρούν το ενδιαφέρον

Το re-rating στην Πληροφορική

Η περίπτωση της εταιρείας του κ. Μίχου, η οποία μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη της Entersoft, η οποία επίσης εξαγοράστηκε -από κοινοπραξία υπό την Olympia Group- με ένα τίμημα (240 εκατ. ευρώ) που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 28 φορές τα ετήσια κέρδη του 2023, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τις υψηλές αποτιμήσεις στον κλάδο της Πληροφορικής.

Και γι’ αυτόν τον λόγο, βλέπουμε σήμερα όλες τις αντίστοιχες μετοχές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο. Είναι ενδεικτικό ότι η Quest ενισχύεται κατά 5,8%, η Ίλυδα κατά 9,3%, η Q&R κατά 4,09%, η Profile κατά 1,32%, η Ideal Holdings κατά 6,30%, η Performance Technologies κατά 2,73%, η Real Consulting κατά 3,34%, η Logismos κατά 2,16% και η CPI κατά 2,78%.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες της Πληροφορικής/Τεχνολογίας διαπραγματεύονται με έναν δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E έως και 30x, κάτι το οποίο δεν συναντάται σε άλλους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Χρηματιστήριo: Η ιστορία (και οι αποδόσεις) των dual listings – Από την Coca Cola έως τη Mytilineos

Το ράλι κατά 1.900%

H Epsilon Net, η οποία ιδρύθηκε το 1999, εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. τον Φεβρουάριο του 2008, ενώ τον Ιούλιο 2020 πέρασε το κατώφλι της Κύριας Αγοράς, υλοποιώντας παράλληλα την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Εκείνη την περίοδο, η μετοχή της εταιρείας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά από την τιμή του 0,63 ευρώ. Και σήμερα έχει φθάσει στα 12,00 ευρώ, όσο δηλαδή και το αντίτιμο της δημόσιας προσφοράς. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εξωφρενικό ράλι άνω του 1.900% στην τελευταία 4ετία.

Πέραν του βασικού μετόχου, Νίκου Μίχου, ιδιαίτερα ωφελημένη θα πρέπει να αισθάνεται και η Εθνική Τράπεζα, η οποία πέρυσι απέκτησε το 7,5% των μετοχών στην τιμή των 7,49 ευρώ/μετοχή, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εξασφαλίσει μια υπεραξία άνω του 60%.

Το ωφελημένο ξένο fund

Από εκεί και πέρα, το fund BARCA, το οποίο ελέγχει το 6% των μετοχών της Epsilon Net, ετοιμάζεται να πωλήσει το μερίδιό του με ένα αρκετά υψηλό κέρδος, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1.000%, δεδομένου ότι είχε αγοράσει σε επίπεδα κάτω του 1 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο fund είχε εμπλακεί και στην πρόσφατη πώληση της Entersoft στην Olympia Group, καθώς διατηρούσε το 7,2% της εισηγμένης. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει από την τεχνολογική εταιρεία με ένα όφελος άνω του 55% (είχα αγοράσει στα 5,2 ευρώ και πούλησε στα 8 ευρώ).

Ο… πρακτικάριος που φεύγει με κέρδος 55% από την Entersoft

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)