Skip to main content

Γ. Ατσαλάκης στο Naftemporiki TV: Η ΕΕ δε βλέπει τα μακροχρόνια δεδομένα όταν αποφασίζει, αλλά τα βραχυχρόνια

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Για το πως επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από την αύξηση των τιμών των προϊόντων, των πληθωριστικών πιέσεων στο απρόβλεπτο και ανυπολόγιστο γεωπολιτικό κάδρο που βρισκόμαστε μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

«Χάνει την ανταγωνιστικότητά της η Ευρώπη»

Αρχικά ο κ. Ατσαλάκης σχολίασε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε την Αμερική για παράδειγμα η οποία έχει τέσσερις φορές φθηνότερο φυσικό αέριο από την Ευρώπη. Έχουμε την Κίνα η οποία παράγει με κάρβουνο πάνω από το 65% της ενέργειας που χρησιμοποιεί μπορεί να είναι και 10 φορές φθηνότερη ενέργεια σε σχέση με την Ευρώπη».

«Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην προσπάθεια της, να αναζητήσει άλλες πηγές εφοδιασμού με προϊόντα»

Ενώ πρόσθεσε ότι «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει την ανταγωνιστικότητα η Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ευρώπης, μόνο με την Κίνα, τα τελευταία 10 χρόνια, έχει τετραπλασιαστεί… Αυτήν την έλλειψη ανταγωνιστικότητας την βλέπουμε σήμερα παντού. Και επιπλέον η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην προσπάθεια της, να αναζητήσει άλλες πηγές εφοδιασμού με προϊόντα, οι οποίες να είναι πιο ασφαλής, ώστε να αποφεύγουν τα στενά που απειλούν οι Χούθι, το Ιράν κτλπ…».

«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ»

«Για παράδειγμα η Αμερική έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση και πέρυσι για πρώτη φορά είχε περισσότερες εισαγωγές από το Μεξικό παρά από την Κίνα. Τέτοιες ενέργειες, για αλλαγή των εφοδιαστικών ροών από άλλες πηγές, θα πρέπει να τους ακολουθήσει γενικά η παγκόσμια κοινότητα γιατί οι ώρες αυτές, οι οποίες είναι αυταρχικές χώρες, θα συνεχίσουν να διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα, με όλα τα πιθανά προβλήματα τόσο στον πληθωρισμό όσο και στις ελλείψεις αγαθών».

«Η ΕΕ δε βλέπει τα μακροχρόνια δεδομένα όταν αποφασίζει. Αποφασίζει πολύ με βραχυχρόνια δεδομένα»

Για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της ο κ. Ατσαλάκης σχολίασε ότι «Δυστυχώς η ΕΕ δε βλέπει τα μακροχρόνια δεδομένα όταν αποφασίζει. Αποφασίζει πολύ με βραχυχρόνια δεδομένα, γι’ αυτό ο σχεδιασμός προς την πράσινη μετάβαση δεν έλαβε υπόψιν ότι σύντομα τα ηλεκτρικά δίκτυα θα υπερφορτωθούν εξαιτίας των πολλών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουμε και επειδή είναι διακοπτόμενες και δημιουργούν πρόβλημα στο δίκτυο».

«Κατά δεύτερον», πρόσθεσε «που είναι εξίσου σημαντικό για τον πληθωρισμό, ναι μεν έχει βελτιωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά δεν θα πρέπει ΕΕ να μειώσει νωρίτερα τα επιτόκια από ότι η FED, διότι αυτό θα υποτιμήσει το ευρώ και θα γινούν οι εισαγωγές μας πολύ ακριβότερες, κι αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό. Δεν θα πρέπει η ΕΕ να βιαστεί να κάνει μία μείωση των επιτοκίων, θα πρέπει να αντέξει την πίεση, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ των αγορών και της ορθής διακυβέρνησης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

«Η σωστή διακυβέρνηση λέει ότι πρέπει να καταπολεμηθεί σε μακροχρόνια βάση ο πληθωρισμός»

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «Από τη μία μεριά οι αγορές θέλουν να μειωθούν γρήγορα τα επιτόκια, μήπως και ξαναπάρει οικονομία μπροστά και για να αντέχουνε να πληρώνουν τα χρέη τους. Από την άλλη μεριά όμως, η σωστή διακυβέρνηση λέει ότι πρέπει να καταπολεμηθεί σε μακροχρόνια βάση ο πληθωρισμός, γιατί ο πληθωρισμός είναι η χειρότερη φορολογία, κυρίως για το φτωχό κόσμο».