Skip to main content

Και σωφρονιστικός υπάλληλος πίσω από διακίνηση κινητών και ναρκωτικών σε φυλακές

ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκε δίκτυο εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, συσκευών κινητής τηλεφωνίας και πακέτων τηλεφωνικών συνδέσεων

Πέντε άτομα, μεταξύ αυτών και σωφρονιστικός υπάλληλος και δύο έγκλειστοι, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για διακίνηση κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές νέων Αυλώνα.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση πρωινές ώρες της Κυριακής, όπου συνελήφθησαν οι 5 εμπλεκόμενοι, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνεται άλλο ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με άτομο που εισάγει ναρκωτικά στο ειδικό αυτό κατάστημα κράτησης, κατόπιν «παραγγελιών» από έγκλειστους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε η ύπαρξη δικτύου εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, συσκευών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και πακέτων τηλεφωνικών συνδέσεων, με απώτερο σκοπό την πώλησή τους σε κρατούμενους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε ότι 46χρονος έγκλειστος εκμεταλλευόταν τη θέση όπου απασχολούνταν, εντός του καταστήματος Κράτησης, ενώ παράλληλα διατηρούσε κομβικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, αναθέτοντας την αναζήτηση ή παραλαβή της εκάστοτε παραγγελίας στο δίκτυο που είχε αναπτύξει.

Μάλιστα, κατείχε κινητό τηλέφωνο εν γνώσει του συλληφθέντα σωφρονιστικού υπαλλήλου, μέσω του οποίου γνώριζε τις υπηρεσίες (ημέρες, πρόσωπα, σημεία) στο κατάστημα κράτησης και ειδικότερα στην πύλη που αποτελεί το σημείο ελέγχου των επισκεπτών. Επίσης, είχε άμεση πληροφόρηση για ενδεχόμενες έρευνες στις φυλακές αυτές, όπου κινούνταν ελεύθερα, ακόμα και σε ώρες που οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονταν σε περιορισμό.

Βασικοί υποστηρικτές τού εν λόγω δικτύου ήταν οι δύο ιδιώτες (43χρονη και 24χρονος) συλληφθέντες, καθώς η πρώτη κατείχε τον ρόλο του βασικού εισαγωγέα μέσω επισκεπτηρίων στο σωφρονιστικό κατάστημα και ο δεύτερος ήταν επιφορτισμένος με την εύρεση και προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών.

Από τη δράση τους, η οποία ήταν αδιάλειπτη, αποκόμιζαν μεγάλα κέρδη αφού διακινούσαν το «εμπόρευμά» τους σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτές εκτός της φυλακής (ενδεικτικά η τιμή πώλησης των κινητών κυμαινόταν από 500 έως 600 ευρώ). Η πληρωμή γινόταν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων ή μέσω λογαριασμών συνδεδεμένων με προπληρωμένες κάρτες στα στοιχεία του 46χρονου ή συγγενικών του προσώπων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η 43χρονη επιχειρούσε να εισάγει στο κατάστημα κράτησης, ώστε να παραδώσει, κατά το επισκεπτήριο, στον 46χρονο, 46 ναρκωτικά χάπια, τα οποία είχε επιμελώς κρυμμένα στον στηθόδεσμό της.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν σε χώρους κράτησης και σε οικίες, καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 17,7 γραμμάρια κάνναβης, πλήθος κινητών τηλεφώνων, 2 smartwatch,
4 πλαστά υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας σωφρονιστικού υπαλλήλου, πλήθος αναβολικών σκευασμάτων, 8 ασύρματοι, 3 σπρέι πιπεριού, 895 ευρώ, αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων συνολικού ύψους 28.466 ευρώ και ένα όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, με δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση, για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία υπαλλήλου, πλαστογραφία και διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση των νόμων περί αθλητισμού και περί όπλων και των νόμων για τις άδειες κεραιών και την εισαγωγή και διάθεση κινητών σε καταστήματα κράτησης.