Skip to main content

Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η φετινή 88η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η Γερμανία παρουσιάζεται ως τιμώμενη χώρα με πάνω από 100 εκθέτες στην 88η ΔΕΘ που θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Ιστορικό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών η διοργανώτρια ΔΕΘ- HELEXPO.

Τις δραστηριότητες της 88ης ΔΕΘ παρουσίασε ο CEO της ΔΕΘ, Δρ Κυριάκος Ποζρικίδης.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο Γερμανός Πρέσβης, Αντρέας Κιντλ, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών K Κωσταντίνου Φραγκογιάννη, του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, του Προέδρου της ΔΕΘ – HELEXPO Αναστάσιου Τζίκα και του Προέδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλειου Γούναρη.

«Ελλάδα και Γερμανία αντιστέκονται στους πολιτικά και οικονομικά ταραχώδεις καιρούς και διαμορφώνουν το μέλλον μαζί»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Πρέσβης Αντρέας Κιντλ δήλωσε ότι «Το τεράστιο ενδιαφέρον περισσοτέρων από 100 γερμανών εκθετών και από τα 16 Ομόσπονδα κρατίδια δείχνει: Η Ελλάδα και η Γερμανία αντιστέκονται στους πολιτικά καθώς και οικονομικά ταραχώδεις καιρούς και διαμορφώνουν το μέλλον μαζί.

Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη 88η ΔΕΘ προσφέρει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να οδηγήσουν τις διμερείς τους σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και των επιστημών σε ένα νέο επίπεδο. Hallo Ελλάδα, hallo Θεσσαλονίκη, προσβλέπουμε με χαρά στον Σεπτέμβριο»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ ενισχύει και ενδυναμώνει περαιτέρω τους εμπορικούς και γεωστρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Φραγκογιάννης εστιάζοντας στην Ελλάδα σημείωσε ότι γίνεται μια χώρα φιλική στις επενδύσεις με ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η Γερμανία, μια φίλη για την Ελλάδα χώρα και ένας στρατηγικός μας εταίρος, έρχεται με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αναστάσιος Τζήκας, δήλωσε «Πρόκειται για μια στρατηγικού ενδιαφέροντος και ιστορικού υπόβαθρου συμμετοχή, την οποία αναμέναμε πολύ καιρό να λάβει σάρκα και οστά, καθώς αναβλήθηκε την πρώτη φορά εξαιτίας της πανδημίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί η Γερμανία, μια φίλη για την Ελλάδα χώρα και ένας στρατηγικός μας εταίρος, έρχεται με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ και δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια, πεδία που αφορούν το μέλλον.»

«Η Γερμανία θα έχει την τιμή να παρουσιάσει τον οικονομικό δυναμισμό, την καινοτόμο δύναμη και τα επιστημονικά της επιτεύγματα»

Ο Αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Δρ. Ρόμπερτ Χάμπεκ θα εγκαινιάσει τη γερμανική συμμετοχή στην έκθεση μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Η σημαντικότερη έκθεση της Ελλάδας με ακτινοβολία στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Η Γερμανία θα έχει την τιμή να παρουσιάσει τον οικονομικό δυναμισμό, την καινοτόμο δύναμη και τα επιστημονικά της επιτεύγματα. Σημαντικές μάρκες, γνωστές σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νεοφυείς εταιρίες θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο ημερίδων τα τελευταία τους προϊόντα και τις εξελίξεις στις υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων, στην υγεία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στην προστασία από καταστροφές και στην ψηφιοποίηση.

Η συμμετοχή της χώρας εταίρου συντονίζεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του κλίματος σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας εκ μέρους του συνόλου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Στην Leipziger Messe International GmbH ανατέθηκε η οργανωτική προετοιμασία και η υλοποίηση της παρουσίασης γερμανικών επιχειρήσεων στη μεγάλη αίθουσα των 6000 τ.μ. με τον αριθμό 13.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Germany Trade & Invest (GTAI) συμβάλουν με τη σειρά τους στην επιτυχία της συμμετοχής, όπως και οι πολυάριθμοι γερμανικοί και διμερείς φορείς που δραστηριοποιούνται μόνιμα στην Ελλάδα. Έτσι μεταξύ άλλων, η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα εκπροσωπηθούν με δικά τους περίπτερα.

Οι εκθεσιακοί χώροι για τη γερμανική παρουσίαση σχεδιάστηκαν ειδικά για τη ΔΕΘ από το αρχιτεκτονικό γραφείο gtp2 architekten στο Ντίσελντορφ και ακολουθούν την ιδέα ενός βιωματικού τοπίου επισκέπτριες και επισκέπτες θα προσεγγίσουν μέσα από διαφορετικά «περιβάλλοντα διαβίωσης» θέματα όπως την επαγγελματική εκπαίδευση την υγεία, τη διατροφή, την κινητικότητα, τις έξυπνες πόλεις, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την ενέργεια. Μία σκηνή με πολιτιστικές εκδηλώσεις εργαστήρια και σεμινάρια καθώς και ένα γερμανικό σαλόνια για επαφές με επιχειρήσεις αποτελούν εξίσου μέρος της ιδέας όπως και οι γαστρονομικές επιδείξεις

Με το σύνθημα Hallo Ελλάδα” η Γερμανία δράττεται της ευκαιρίας να προβάλει στη ΔΕΘ την ελληνογερμανική συνεργασία όχι μόνο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά σε όλο το εύρος της, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Η συνολική παρουσία της γερμανικής οικονομίας θα ενσωματωθεί σε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών και δημιουργικών δρώμενων για μικρούς και μεγάλους. Πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες, όπως η εμφάνιση ενός κορυφαίου γερμανικού συγκροτήματος στη μεγάλη υπαίθρια σκηνή της έκθεσης.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός 

«Αγαπητοί ενημέρωσης, εκπρόσωποι των μέσων μαζικής

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συμπράττει με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε η παρουσία της Γερμανίας στη φετινή ΔΕΘ να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και κυρίως να αποτυπώσει τη δυναμική που εμφανίζει στην παγκόσμια οικονομία η έννοια του «Made in Germany».

Η 88η Διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία οι δύο χώρες, οι δύο οικονομίες, να έλθουν ακόμη πιο κοντά.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο προγραμματίζει κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στο προσεχές διάστημα, όπως και το δείπνο που παραδοσιακά παραθέτει κάθε χρόνο παραμονή έναρξης της διοργάνωσης, και που φέτος αποκτά ιδιαίτερη διάσταση, λόγω του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου.

  • Η συνολική επίδραση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου το 2022, σε όρους ΑΕΠ, εκτιμήθηκε σε περίπου 7,9 δισ. ευρώ ή στο 3,8% του ΑΕΠ.
  • Το 2022 ο αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες- μέλη του Επιμελητηρίου διαμορφώθηκε σε 26.000.
  • Επί των συνολικών εξαγωγών του 2023, η Γερμανία είχε μερίδιο 6,7%, κατέχοντας την τρίτη θέση, με αξία συναλλαγών 3,412 δισ. ευρώ.
  • Επί των συνολικών εισαγωγών της ίδιας χρονιάς, η Γερμανία είχε μερίδιο 10,6%, κατέχοντας την πρώτη θέση, με αξία συναλλαγών 8,662 δισ. ευρώ.
  • Το σύνολο των συναλλαγών του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ξεπέρασε πέρυσι τα 12 δισ. ευρώ.
  • Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε το 2023 αύξηση έναντι του 20229,5% και διαμορφώθηκε σε 4,764 εκατ. ταξιδιώτες.
  • Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν το 2023 9,5% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 3,564 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, οι υπεραξίες αυτές κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθότι κυβέρνηση και αγορά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια η χώρα να διατηρήσει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης υπό πραγματικά αντίξοες διεθνείς συγκυρίες, αλλά και να επιταχύνει την υλοποίηση σειράς κομβικών μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και την κοινωνία, που κυριολεκτικά θα μεταμορφώσουν την εικόνα της χώρας, διεθνώς.

Θα παραθέσω εν συντομία ορισμένα βασικά μεγέθη τα οποία αποτυπώνουν την ουσιαστική και σε βάθος συνδρομή της Γερμανίας στην προσπάθεια αυτή:

  • Το 2022 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2021.
  • Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.
  • Το 2022 η ροή νέων άμεσων επενδύσεων διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, με αξία 948 εκατ. ευρώ.

Αξιότιμε υφυπουργέ Εξωτερικών, αρμόδιε για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη, 

Εξοχότατε Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Αndreas Kindi,

Αξιότιμε πρόεδρε της ΔΕΘ HELEXPO, κ. Αναστάσιε Τζίκα,

Αξιότιμε CEO της ΔΕΘ HELEXPO, κ Κυριάκο Ποζρικίδη,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χωρά στην 88η ΔΕΘ, μια συμμετοχή με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών δεσμών που κτίζουν με μεθοδικότητα επί δεκαετίες οι δύο χώρες, προσδίδοντας στις οικονομίες τους διαρκείς υπεραξίες.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από μια αγαστή και στενή συνεργασία με τη Γερμανική Πρεσβεία, την HELEXΡΟ και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς των δύο χώρων, ο απόηχος της συμμετοχής της Γερμανίας στη φετινή διοργάνωση θα είναι μεγάλος.

Είμαι βέβαιος ότι την επομένη της 88ης ΔΕΘ πολλά και σημαντικά θα ειπωθούν, πολλά και σημαντικά θα συμβούν.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και καλή επιτυχία στο έργο μας».